Şanlıurfa rehberimizde de belirttiğimiz gibi Şanlıurfa’da gezilecek, keşfedilecek doğal ve tarihi güzellikler oldukça fazla. Şehrin merkezinde gezilecek yerler haricinde, merkezden 1-2 saat uzaklıkta bulunan Harran ve Halfeti’yi de görmeden Şanlıurfa’dan ayrılmak istemedik, iyi ki de böyle yaptık!
Harran Gezilecek Yerler
Harran Şanlıurfa’ya yaklaşık 50 km mesafede bulunuyor. Şanlıurfa otogardan otobüslerle Harran’a ulaşmanız mümkün. Ama otobüs saatlerine göre hareket etmek bize çok zaman kaybettireceğinden, biz bir taksi ile anlaştık. Oldukça uygun bir fiyata Harran ve Halfeti’ye taksiyle gitmeyi tercih ettik.
Kümbet Evler – Tarihi Harran Evleri
Harran’ın en önemli mimari özelliği, Mezopotamya’nın tarihi M.Ö. 6000’li yıllara kadar giden kümbet evleri. Dünyada sadece İtalya’daki Alberobello ve Fransa’daki Avignon’da bulunan bu evler “Trullo” denilen üst üste bindirme yöntemi ile inşa edilmiş. Yazın soğuk, kışın da sıcak olan bu evlerden Harran civarında yaklaşık 960 tane varmış. Dünyada sadece 3 yerde bulunan doğal klimalı bu evlerin içini gezebilir, dilerseniz yerel kıyafetler giyip fotoğraf çektirebilirsiniz.
Tarihi Harran Üniversitesi
Bazı kaynaklara göre dünyadaki ilk üniversite olarak tarihe geçen Harran Üniversitesi, astronomi alanında oldukça başarılı olmasıyla tanınıyormuş. Harran’daki mütercimler, Yunan Felsefesi konulu Latince yazılmış eserlerden Arapçaya yaptıkları çevirilerle de Harran’ın adını duyurmuşlar. Böylece batı felsefesi yeniden yorumlanarak İslam medeniyetinin oluşumuna katkı sağlamış. Günümüzde burada Harran Ulu Camii’nin büyük bir bölümü korunmuş mihrabı, şadırvanı ve minaresini ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’de İslam mimarisinde yapılmış en eski cami olan Harran Ulu Camii, M.S. 744-750 tarihleri arasında inşa edilmiş.
Halfeti Gezilecek Yerler
Bildiğimiz gibi Birecik Barajı 2000 yılında hizmete girdi ve Fırat kabararak çevresini suya boğdu. Halfeti’de yaşayanlar evlerini, tarlalarını terk ederek başka bir yere yerleştiler. Günümüzde sular altında kalan bu kısım Eski Halfeti olarak biliniyor ve burada yaklaşık 100 kişi yaşıyor. Burada yaşayanlar turistler için tekne turları düzenleyerek geçimlerini sağlıyor.
Sadece bu topraklarda yetişen siyah gülü ile ünlü Halfeti, “Yavaş Şehir” ünvanı almış bir yer. Cittaslow yani yavaş şehir ünvanı, İtalya’daki bir komite tarafından, şehirleşme karşısında mimarisi, kültürü, gelenekleri olduğu gibi bugüne taşımayı başarmış, nüfusu 50 binin altındaki yerlere veriliyor. Halfeti de 2013 yılında bu ünvanı alarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk ve tek Cittaslow şehri olmuş.
Halfeti’de yapılacak en güzel şey kesinlikle tekne turu yapmak. Tur 2 saate yakın sürüyor ve sular altında kalan köylere de uğrayarak Gaziantep’teki Rumkale’ye kadar gidiyor. Manzara, doğa, suyun rengi gerçekten çok güzel. Biz seyretmeye doyamadık.
Halfeti’de Tekne Turu
Halfeti’den kalkan tekne turları hem Halfeti çevresinde dolaşıyor hem de batık minareli Savaşan Köyü’nden geçiyor. Tekne turunda Birecik Barajı’nın suları altında kalan evleri, Gaziantep’e bağlı Rumkale’yi, mağaraları, çay bahçelerini göreceksiniz.
Bu arada tekneler Halfeti’nin girişinde, limandan kalkıyor.
Batık Minareli Savaşan Köyü
Google’da Halfeti diye arattığınızda batık minareli bir köy çıkıyor ya, işte burası o köy. Savaşan Köyü Halfeti’nin en ünlü yeri. Günümüzde bu köyün çoğu kısmı sular altında kalmış durumda. Savaşan Köyü’ndeki evler boş ama sahilde kalan 1-2 ev köylüler tarafından çay bahçesi olarak işletiliyor. Bu köy Halfeti’den kalkan tekne turlarının son durağı oluyor. Tekneden inip bu çay bahçelerinde mola verebilirsiniz, tekneler size bunun için 15-20 dakika süre veriyor.
Haşhaş Kebabı ve Şabut Balığı’nın Anavatanı Halfeti
Şabut balığı, Türkiye’de sadece Fırat ve Dicle Nehirlerinden çıkan bir tatlı su balığı türü ve Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine ait bir yemek. Halfeti kıyısındaki yüzer restoranlarda bu balığı deneyebilirsiniz.
Halfeti’nin bir diğer ünlü yemeği ise haşhaş kebabı. Zırhla çekilmiş et, baharatlar ve sebzelerin karışımından yapılıyor. Yine Halfeti’deki yüzer restoranlarda haşhaş kebabını deneyebilirsiniz. Ayrıca Halfeti’nin erik tavası, patlıcan kebabı, incir kebabı gibi yerel lezzetleri de bulunuyor.
Not: Harran’dan sonra tekrar anlaştığımız taksiyle yaklaşık 2 saatte Halfeti’ye ulaştık. Eğer siz Şanlıurfa’dan direkt olarak Halfeti’ye geçmek isterseniz, otogardan kalkan otobüslere binebilirsiniz. Ama yol baya uzun sürüyor ve Halfeti otobüsü pek çok durakta duruyormuş. Bu sebeple ya bir taksiyle anlaşın ya da araba kiralayın deriz.
Tekne turundan sonra kuş sesleri eşliğinde yenilen lezzetli yemekler, Harran’da sokaklarda oynayan çocukların şen sesleri ve birbirinden eşsiz manzaralar… Hem Harran hem de Halfeti bizim her açıdan gönlümüzü kazandı ve kesinlikle Şanlıurfa ziyaretimizde en sevdiğimiz rotalar oldu. ‘’Dünyayı dolaşın. Görebileceğiniz bütün rüyaların en muhteşemi!” Öyleyse ne duruyorsunuz?
Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!
İlk yorum yapan siz olun