Lezzetli yemekler, birbirinden yaratıcı tatlar, her köşe başında sizi bekleyen tarihi binalar ve tabii ki baklava… Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Gaziantep’te hem hayatınızın en lezzetli yemeklerinizi yemeye hem de şehrin tarihi sokaklarında dolaşmaya hazır olun!
Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir ünvanını almış dünyadaki 9 ender şehirden biri olma özelliğine sahip. Ayrıca Gaziantep’in UNESCO tarafından tescilli yaklaşık 250 özgün yemeği bulunuyor.
Bu güzel şehrimizde yeme içme rehberi için buraya buyurun, pişman olmazsınız.
Ulaşım ve Konaklama
Gaziantep’e uçak yolculuğu yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Havalimanına indikten sonra Havaş servisleriyle şehir merkezine rahatça ulaşabilirsiniz. Biz konaklamak için Şahinbey Öğretmenevi’ni tercih ettik. Tesis çok merkezi konumda ama oldukça bakımsız. Türkiye’de Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki pek çok şehirde öğretmenevlerinde konakladık. Maalesef en bakımsızına Antep’te denk geldik. Böyle güzel bir şehre bu öğretmenevi yakışmıyor ama konum ve fiyat anlamında oldukça iyi bir seçenek yine de.
Nereleri Gezelim?
Gaziantep büyük bir şehir ve tüm şehri yürüyerek gezmek mümkün değil. Şehir içinde taksi kullanmak çok pratik ve mesafeler çok uzak olmadığı için hesaplı oluyor.
Şahinbey Savaş Müzesi
Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’nda verdiği insanüstü mücadeleyi anlatan bir müze olan Şahinbey, aynı zamanda Gaziantep’in kültürünü ve halkın savaştan sonraki yaşamını da gözler önüne seriyor. Müzedeki hikayeleri okudukça ve kahraman Antep’in mücadelesiyle ilgili bilgilendikçe insan hüzünlenmeden edemiyor. Antep’i tanımak için en güzel müze kesinlikle burası.
Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi’ni duymayan yoktur diye düşünüyoruz, öyle değil mi? 2011 yılında açılan müze, dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi (birincisi Hatay Arkeoloji Müzesi). İki bin yıllık mozaiklerin segilendiği müzede, dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği de yer alıyor. Bu ünlü mozaik Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katında özel karanlık bir odada sergileniyor. Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki tüm mozaikler gerçekten görülmeye değer.
Hamam Müzesi
Lala Mustafa Paşa tarafından 1500’lü yıllarda yaptırılan bu hamam, 2015 yılında Gaziantep Belediyesi tarafından restore edilmiş ve müze olarak halka açılmış. Burada Osmanlı hamamının soğukluk, ılıklık, sıcaklık gibi bölümlerini tek tek gezebiliyor ve hamam kültürünü yakından tanımış oluyorsunuz.
Burada en dikkat çekici şey ise kurt kafası geleneği. Kulaklarınıza bir anda gelen Hitchkok filmlerindeki gizemli müziği duyar gibiyiz 🙂 Neyse, bugün bile yaşatılan bu gelenek şöyle: bebeğin kırkı çıkınca bebeği nazardan korumak için kurt kellesi ile yıkıyorlarmış. Kurt kafası belli başlı ailelerde oluyormuş, onlardan ödünç alınıyormuş. Bizce Antep’in hamamları türküsü eşliğinde bu müzeyi gezmek çok eğlenceli oluyor, kaçırmayın deriz.
Tahmis Kahvesi
1600’lü yıllarda Tekke’ye gelir amaçlı yapılan Tahmis Kahvesi, Gaziantep’in olmazsa olmazı, en ünlü kahvesi. Tahmis kelimesi kahvenin dövüldüğü yer anlamına geliyormuş. Burası çok otantik bir yer. Hem mekanın iç kısmında hem de brandalarla kapatılmış dış kısmında oturup rahat rahat dibek ya da menengiç kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Tarihi Bey Mahallesi
Gaziantep’in en güzel, en mistik mahallesine hoş geldiniz. Bey Mahallesi, Selanik doğumlu Atatürk’ün Türkiye’de resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu mahalle ve Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Etnografya Müzesi bu mahallede bulunuyor.
Tarihi dokusu bozulmamış mahalledeki evler gerçekten çok güzel. Bu evlerin arasında dolaşmak, evlerden gelen çocuk ve birbirleriyle muhabbet eden ev sahiplerinin sesini işitmek ya da evinin önünde oturup gelen geçenleri seyre dalan yaşlı teyzelerle sohbet etmek insana huzur veriyor.
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan günümüze kadar oyuncakların tarihini ve gelişimini gösteren harika bir bir müze. 2013 yılında açılan bu müzenin küratörlüğünü İstanbul Kadıköy’deki Oyuncak Müzesi’nin sahibi Sunay Akın yapmış. Tarihi bir konakta oyuncaklarla iç içe olmak insanı aşırı mutlu ediyor, bizden söylemesi.
Gümrük Hanı
Gümrük Hanı, Gaziantep’te hala sürdürülen tüm zanaatların sergilendiği tarihi bir han. Burada kutnu kumaşı ve yemeni denilen deri ayakkabılar gibi geleneksel el sanatları ve ürünlerin satıldığı dükkanlar yer alıyor. Hanın üst katında içinde kendi yaptığı ürünleri de satan Mehmet Usta’nın da bir mekanı var. Burada özellikle savaş döneminde düşmanla mücadele eden halkın Tak Takı isimli, silah gibi ses çıkaran bir obje de satılıyor. Mehmet Usta bu ürünü de kendisi yapmış. Hoşsohbet ve çok yetenekli olan Mehmet Usta’yla sohbet etmeden ve dükkanına uğramadan bu handan ayrılmayın deriz. Ayrıca Truva, Harry Potter gibi filmlere ayakkabı yapıp gönderen Yemenici Hayri Usta’nın bir şubesi de burada yer alıyor.
Elmacı Pazarı
Almacı Pazarı olarak da bilinen Elmacı Pazarı’nda Antep fıstığı, ceviz, çeşit çeşit baharat, kurutulmuş sebze ve meyve gibi pek çok yiyecek bulabilirsiniz. Baklavalık ya da çıtır çıtır kabuklu taze Antep fıstığı almak isterseniz bu pazardan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Aldığınız ürünleri dükkan sahibi kargoya da veriyor, yani illa yanınızda taşımanıza gerek yok.
Bakırcılar Çarşısı
Bakır işçiliği Gaziantep’in en eski mesleklerinden biri ve Bakırcılar Çarşısı Gaziantep’in en ünlü çarşısı. Burada dövülen bakırların sesleri, dükkanlarda satılan bakır sahanlar, çaydanlıklar, cezveler, bardaklar sizi adeta başka bir dünyaya götürüyor. Ustaları bakır işlerken izlemek ise insana çok farklı bir deneyim sunuyor.
Zincirli Bedesten Çarşısı
Burada özellikle baharat, kurutulmuş sebze-meyve, hediyelik eşya gibi ürünler satılıyor. Ayrıca bu çarşı et ve sebze hali olarak da kullanılıyor. İçini şöyle bir dolaşıp, burada satılan ürünleri inceleyebilirsiniz.
Gaziantep Kalesi
Günümüzde de “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak kullanılan bu kale, şehrin tepesinde yer alıyor. Gaziantep Kalesi Roma döneminde gözlem için kullanılmış. Şehre tepeden bakan bu müzenin manzarası çok güzel.
Naib Hamamı
Geldik Antep’in en ünlü hamamına. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği Tarihi Naib Hamamı, 1640 yılında inşa edilmiş ve 2007 yılında yenilenip tekrar hizmete açılmış. Turistik olarak şehri gezmeye geldiğimiz için biz burada hamam keyfi yapamadık ama bir daha gelişimizde buraya kesin geleceğiz.
#Gaziantep
Tarihi Naib Hamamı’nın yakınında bulunan #Gaziantep yazısında bir fotoğraf çektirmeden olmaz.
Rumkale
Rumkale, Fırat Nehri ve Merzimen Çayı’nın birleştiği kayalıkların üzerine inşa edilmiş. Buraya çıkılamıyor ama burayı ve Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı köyleri bir tekne turu ile gezebiliyorsunuz.
Rumkale – Halfeti – Savaşan: Bu tur 2 saat sürüyor ve Halfeti’ye kadar sular altında kalan birkaç köyü gezdiriyor. Halfeti’nin dokusunu bozan çirkin binalar yapılsa da burası hala çok güzel. Ayrıca sular altında kalan diğer köyler de nefis. Özellikle suyun ortasından yükselen minarenin yer aldığı Savaşan Köyü’nün manzarası harika. Burada bir de çay bahçesi bulunuyor. Manzaraya karşı çay keyfi yapmadan buradan ayrılmayın.
Buraya toplu taşıma yok. Bu nedenle Halfeti’ye ya özel araçla ya da bir taksiyle gelebilirsiniz. Burası Gaziantep’ten yaklaşık 1.5 saat sürüyormuş. Biz buraya Şanlıurfa seyahatimizde geldiğimiz için tekrar Gaziantep üzerinden gelmedik. Halfeti turumuzla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Hafta sonuna sığdırabileceğiniz Gaziantep seyahatinde hem mideniz hem de gözleriniz şölen yaşayacak, kilo almadan bu şehirden ayrılamayacaksınız. Özellikle Mayıs ayında buraya giderseniz çok sıcak olmayan bahar havası eşliğinde sokaklarda yürümek ve bu güzel şehri keşfetmek sizi hiç yormayacak. ‘’Kişi bir yere gitmek için değil yeni şeyler görmek için yola çıkar’’ demişler. Öyleyse ne duruyorsunuz?
Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!
İlk yorum yapan siz olun