İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mideye Şölen Yaşatan Şehir: Gaziantep Yeme – İçme Rehberi

Öyle bir şehir düşünün ki, kahvaltıda ciğer yemek için sabah dörtte mekanlar açılsın, saat dokuz gibi katmerle ikinci kahvaltı yapılsın…Evet, doğru bildiniz, burası dünyaca ünlü gastronomi şehri Gaziantep!

Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir ünvanını almış dünyadaki 9 ender şehirden biri olma özelliğine sahip. Ayrıca Gaziantep’in UNESCO tarafından tescilli yaklaşık 250 özgün yemeği bulunuyor.  

Gaziantep gezi rehberi için buraya buyurun, pişman olmazsınız.

Ciğer  – Ciğerci Ali Haydar Usta

Gaziantep’te ciğer çok ama çok değerli. Bu ciğeri yemenin bir adabı, bir saati var. Mesela Ciğerci Ali Haydar Usta ve diğer meşhur ciğerciler sabah satt 04.00 gibi açılıyor. Çünki Antepliler bu saatte ciğer ile kahvaltı yapıyor! Ayrıca bu lezzetli ciğerler sabah 07.00 gibi bitiyor! Gaziantep’e gelmişken siz de sabah erkenden uyanıp ciğer tadın deriz. Ciğerin en meşhur adresi ise tabii ki Ciğerci Ali Haydar Usta.

Yalnız Ramazan ayında giderseniz bu mekan kapalı oluyor, aklınzda olsun.

Küşleme

Kebapçı Halil Usta

Küşleme çok özel ve inanılmaz lezzetli bir et. Hayvanın sırtında çok az miktarda bulunan bu sinirsiz et, yumuşacık ve lokum gibi. Antep’te küşlemenin adresi ise kesinlikle Halil Usta. İki şubesi bulunan mekanın asıl yeri Zeugma Mozaik Müzesi’nin hemen yakınında bulunanı.

Ancak Ramazan boyunca Halil Usta ne yazık ki kapalı oluyor. Biz de Gaziantep’te sorduk soruşturduk ve Halil Usta’nın kardeşi olan ve bir zamanlar birlikte mekan işlettikleri Küşlemeci Mehmet Usta’ya gittik.

Küşlemeci Mehmet Usta

Halil Usta’nın kardeşi olan ve bir zamanlar birlikte mekan işlettikleri Küşlemeci Mehmet Usta’da küşleme gerçekten çok ama çok lezzetli oluyor. Eğer Halil Usta kapalı olursa ya da orada yer bulamazsanız Mehmet Usta’da doya doya küşleme yiyebilirsiniz.

Çulcuoğlu Et Lokantası

Bizim bu mekanda yemek yeme fırsatımız olmadı ama herkes burayı çok övdüğü için biz de yazımızda bahsetmek istedik. Bu mekanın da küşlemesi ve yemekleri çok lezzetli oluyormuş, Antep’e yolunuz düşerse Çulcuoğlu’nu da değerlendirmeye çalışın.

Yöresel Gaziantep Yemekleri – Yesemek

Gaziantep’e gelince  yuvalama, çağla aşı, içli köfte, ali nazik, patlıcan kebabı, beyran ve daha pek çok yöresel ev yemeği için ne olur Yesemek’e uğrayın. Burada mutlaka bir öğün yemek yiyin, ev yapımı ayranlarından için. Yesemek yemekleri bir başka lezzetli, aklımıza gekdikçe acıkıyoruz, öyle güzel her şey!

Katmer  – Zekeriya Usta

Allah’ım bu nasıl bir lezzet, o fıstık, o katmer nasıl da lezzetli! Hayatımızda yediğimiz en lezzetli katmeri Gaziantep’te Zekeriya Usta’da yedik, yine olsa yine yeriz. Yanında sıcak sütle ikram edilen katmeri burada tatmayan çok şey kaçırır.

Beyran Çorbası  – Metanet Lokantası

Biz Antep’e Ramazan ayında gittiğimiz için ciğerciler kapalıydı. Bu sebeple kahvaltımızı beyran çorbasıyla yaptık. Tahmis Kahvesi yakınlarında bulunan Metanet Lokantası bu işin ustası olan bir mekan ve beyranı gerçekten nefis.

Aliz Nazik  –  İmam Çağdaş

Antep mutfağının en ünlü yemeklerinden biri olan ali nazik, İmam Çağdaş’ta bir başka lezzetli. Aslında daha çok baklavasıyla meşhur olan İmam Çağdaş, patlıcan kebabı, içli köfte vs. gibi pek çok yöresel yemeği de inanılmaz lezzetli yapıyor. Yemeklerinizi yedikten sonra burada bir de baklava ya da havuç dilimi de yemeyi ihmal etmeyin.

Meyveli Kebaplar ve Yöresel Yemekler – Mutfak Sanatları  Merkezi

Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi şehri seçildikten sonra,  yöresel yemeklerin tanıtılması ve herkes tarafından tadılması için Mutfak Sanatları Merkezi kurulmuş. Menü mevsim sebzeleri ve meyvelerine göre değişiyor. Bu mekanın özellikle meyveli kebapları çok meşhur.

Lahmacun – Üçler Kebap Lahmacun

Gaziantep’te her mekanda lahmacun çok lezzetli yapılıyor ama özellikle Üçler, lahmacun denilince ilk akla gelen mekanlardan. Biz gidip burada lahmacun yemedik ama giden herkesten makanın lahmacunlarının lezzetini duyduk.

Baklava

Baklava Yemenin Adabı

Baklava konusunu açmadan önce baklava yeme adabından bahsetmek farz. Yoksa Antep’te dayağı yersiniz 🙂 İlk kural, sakın baklavayı çatalla yemeyin, baklavaya hakaret etmeyin. İkinci kural, baklavanın kabarık kısmını dilinizin altına gelecek şekilde ağzınıza atın.  Baklavanın tadı ancak böyle anlaşılıyormuş, bizden söylemesi.

İmam Çağdaş mı Koçak mı?

Gaziantep’te baklava deyince akan sular duruyor, İmam Çağdaş ve Koçak bu konuda kıyasıya yarışıyor.  Biz iki mekanda da bol bol baklava yedik, baklavayla aşk yaşadık ve anladık ki baklava Antep’te yenir. Bugüne kadar Türkiye’de diğer illerde yediğimiz meğer baklava değil, onun kopyasıymış. Yalnız bizim fikrimizi sorarsanız biz Koçak’ın baklavalarını bir tık daha lezzetli bulduk ama İmam Çağdaş’ın tatlıları da kesinlikle çok lezzetli.

Menengiç ve Dibek Kahvesi – Tahmis Kahvesi

İlk kez Şanlıurfa’da tattığımız menengiç ve dibek kahvesini Gaziantep’te Tahmis kahvesi’nde içtik. Antep’in bu meşhur kahvesinde anı yaşamak çok güzel.

Zahter Çayı – Tahmis Kahvesi

Gaziantep’in adeta milli içeceği olan Zahter, hem sindirime iyi geliyor, hem de mideyi rahatlatıyor. Zahter çayı içmeden Antep’ten ayrılmayın, zahter çayınızı Tahmis’te yudumlayın.

Gaziantep’in gezilecek, keşfedilecek yerleri kadar yemekleri de tek tek tadılmayı hak ediyor. Bu şehre hem tarihi hem de gastronomik bir tur yapmak kaçınılmaz. Burada yediğiniz lezzetli yemekleri dünyanın hiçbir yerinde bulamayacasınız, biz buna kefiliz. Hem midenize hem de gözlerinize unutulmaz bir şölen yaşatmak isterseniz yolunuzu mutlaka Gaziantep’e düşürün. Öyleyse ne duruyorsunuz?

Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir