Türk vatandaşları olarak Schengen vizesiyle imtihanımız, Birleşik Krallık – İngiltere vizesiyle kavgamız yetmedi, araya bir de Amerika Birleşik Devletleri vizesi eklemek istiyoruz diyenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Biz her sene 142653 kez vize alan bireyler olarak ABD vizesi konusunda da size yardımcı olmak isteriz…
Aslında ABD vizesiyle Birleşik Krallık vize alma süreci birbirine çok benziyor. İkisinde de online olarak form dolduruyorsunuz. Kişisel bilgilerinizi, gittiğiniz ülkede kalacağınız otel bilgilerini, işiniz ile ilgili detayları ve aylık kazancınız ile ilgili her türlü detayı bu forma girip, adımları takip ediyorsunuz. Formu doldurduktan ve onayladıktan sonra vize ücretini yine aynı sistem üzerinden kredi kartınızla ödeyip, vize görüşmesi için randevu alıyorsunuz. Yalnız Birleşik Krallık artık talep ettiği evrakları sisteme tarayıp yüklemenizi istiyor. Ancak ABD sizden bunu talep etmiyor. ABD için vize ödemesini yapıp, randevuyu aldıktan sonra evraklarınızı yanınıza alıp görüşmeye gidiyorsunuz.
Peki Süreç Nasıl İşliyor? ABD Vizesi İçin İlk Olarak Nereden Başlamalıyım?
İlk olarak bir fotoğrafçıya gidip ABD vizesi için fotoğraf çektirin. İstenen fotoğraf ölçüleri 5×5 ve diğer vizelerle aynı ölçülere sahip değil. Zaten herhangi bir fotoğrafçıya gidip, ABD vizesi için fotoğraf çektirmek istediğinizi belirttiğinizde, onlar size gerekli bilgiyi veriyor.
Ancak ABD vizesi için fotoğraf çektirdikten sonra fotoğrafçıya, o fotoğrafı vize formu olan DS-160 için düzenlemesini ve size dijital olarak vermesini rica edin. Onlarda zaten hazır şablonlar var, fotoğrafı DS-160 formu için istenilen ölçülerde kırpıp, düzenliyorlar ve dediğim gibi konuya hakimler. ABD vizesi için online ortamda form doldururken, fotoğrafı da online olarak sisteme eklemenizi istiyorlar. O yüzden formu doldurmaya başlamadan önce fotoğraf çektirmeniz işinizi kolaylaştıracak.
DS-160 Formu Doldurma
Fotoğrafı çektirdiniz ve bilgisayarınızı açtınız. Şimdi, derin bir nefes alıp bu siteye giriş yapın. Bu web sitesi ABD’nin resmi vize başvuru sitesi ve burada ilk olarak DS-160, Online Nonimmigrant Visa Application bölümüne (eğer turistik amaçlı gidecekseniz) tıklayın. Karşınıza Apply For a Nonimmigrant Visa sayfası çıkacak. Buradan başvuru yapacağınız ülke ve şehri seçeceksiniz. Burada dikkat! Karşınıza Turkey, Ankara ve Turkey, İstanbul ayrı ayrı eklenmiş olarak çıkacak. Şehrinizi dikkatlice kontrol edip, öyle devam edin.
Ardından ekrandaki doğrulama kodunu girin ve START AN APPLICATION kısmına tıklayıp başvurunuza başlayın. START AN APPLICATION kısmına tıkladığınızda size sistem bir ID veriyor ve sizden bir kullanıcı şifresi oluşturmanızı ve bu şifreyi hatırlatan bir sorunun cevabını yazmanızı istiyor. Size verilen bu ID ve oluşturduğunuz şifre ve cevabı mutlaka bir yere not alın.
Bu sistem de Birleşik Krallık vize konseptiyle aynı; yani bir kere sisteme üye olduktan sonra size bir ID ve şifre veriliyor. Tüm formu aynı gün doldurmak zorunda değilsiniz. Bilgilerinizi kaydedip, kaldığınız yerden daha sonra devam edebilirsiniz. Bunun için sitedeki RETRIEVE AN APPLICATION kısmına tıklayıp, size daha önce verilen ID ve oluşturduğunuz şifreyle sisteme giriş yapabilirsiniz.
DS-160 Formu Soruları
Öncelikle form için panik yapmayın. Sorular İngilizce olsa da, bilgisayarınızın faresinin imlecini o sorunun üzerine tuttuğunuzda, sorunun Türkçe tercümesini göreceksiniz. Ancak sorulan tüm sorulara İngilizce cevap vermelisiniz. Bir de herkese aynı sorular sorulmuyor, öncelikle bunu bir kenara not edin. Örneğin biz eşimle birlikte formu doldurmaya başladık ancak bana sorulan sorular arasında eğitim durumum, okuduğum üniversite bilgileri, daha önce gittiğim ülkeler vs. sorulmazken, eşime bu sorular soruldu. Yani herkese aynı sorular sorulmuyor, o yüzden sonradan panik olmayın.
Formu doldururken 2-3 dakika sayfada bir işlem yapmazsanız form otomatik olarak kapanıyor, aklınızda olsun. DS-160 formunu dolduruken kimlik bilgileriniz, ABD’ye seyahat edeceğiniz tarihler, konaklayacağınız otelin iletişim ve adres bilgileri, aylık net kazancınız, çalıştığınız kurumun bilgileri, eğitim bilgileriniz, daha önce gittiğiniz ülkeler, daha önce bir suça / terör olayına karışıp karışmadığınız gibi sizin hakkınızda kapsamlı sorular soruluyor. Daha sonra sizden fotoğrafınızı yüklemeniz isteniyor. Fotoğrafçının e-posta ile gönderdiği fotoğrafı şıp diye yükleyip, sisteme sorunsuz bir şekilde ekleyebiliyorsunuz, o konuda rahat olun.
Bu arada turistik olarak gittiğiniz için başvuracağınız kategori B1/B2 olacak. Formda ilk önce turistik kategorisi olarak bu kısmı göremeyebilirsiniz çünkü bu vize tipi hem çalışma hem de turistik kategorisini kapsıyor. Siz direkt olarak B1/B2 kategorisi olarak aratın, bulacaksınız.
Formu doldurmayı bitirdiğinizde size doldurduğunuz tüm formun ayrıntılarını bir kereye mahsus olarak tek tek gösteriyor sistem. O yüzden girdiğiniz tüm bilgileri dikkatli bir şekilde kontrol edin. Eğer bir yanlışlık varsa, onaya göndermeden önce formda düzeltme yapabiliyorsunuz. Ama tüm bilgileri okuyup onaya gönderince bir düzeltme yapmanız mümkün olmuyor.
Formu kontrol edip onayladıktan sonra barkodlu bir belge veriliyor. Bu belgenin üzerinde pasaport bilgileriniz ve DS-160 formunuzu doldururken size verilen ID numaranız yer alıyor. Buraya dikkat! Barkodlu belgede verilen ID numarası ile ilk başta size verilen, yani DS-160 formuna giriş sağlayan ID numarasının aynı olması gerekiyor. Aksi halde başvurunuz görünmeyebilir ya da bir hata yapmış olabilirsiniz.
*Size verilen barkodlu belgeyi Amerikan Konsolosluğu’na giderken yanınızda götüreceksiniz, o yüzden bu belgenin hemen çıktısını alın.
Bu arada diyelim ki DS-160 formunu doldurmaya başladınız, onaya gönderdiniz ama daha sonra bir hata olduğunu fark ettiniz. Hiç panik yapmayın. Sıfırdan bir form doldurabilir, bilgilerinizi tekrar girebilirsiniz. Bir kez kimlik bilgilerinizi girdiniz diye başka form alamazsınız sanmayın. İstediğiniz kadar form doldurabilirsiniz (siz yine de en fazla iki form doldurarak başvurunuzu yapın, o kadar da zor değil :)).
Vize Ücreti Ödeme ve Amerikan Konsolosluğu’ndan Vize Randevusu Alma
Dillere destan DS-160 formunu doldurup, barkodlu belgeyi aldıktan sonra aslında başvuru sürecinin yarısı bitmiş oluyor. Ama daha vize ücreti ödeyip, vize randevusu almak var. Bunun için bu siteye giriş yapıyoruz. Bu site göçmen olmayan vize adayları için ve ilk olarak başvur kısmına tıklayıp, hesap oluşturmanız gerekiyor.
Başvur kısmına tıkladıktan sonra çıkan ekranda bir sürü seçenek çıkacak. Siz çıkan ekranda ABD Göçmen Olmayan Vize Başvurusu (DS-160) formunu doldurdum ve vize başvurusu yapmam gerekiyor kısmına tıklayıp devam edin. Bir sonraki adımda hesap oluştur seçeneği çıkıyor. Buradan bir hesap oluşturup devam edin. Hesap oluşturduktan sonra pasaport bilgileriniz ve DS-160 formundaki ID numaranız da isteniyor.
Daha sonra ödeme ekranı çıkıyor. 2020 ABD turistik vize ücreti kişi başı 160 USD ve sistem üzerinden kredi kartınızla ödemeyi yapabiliyorsunuz. Ödeme yapmadan randevu alamıyorsunuz. Bu yüzden önce ödemeyi yapmalısınız. Vize ücreti ödendikten sonra randevu sayfası açılıyor. Sizin için uygun olan randevu günü ve saatini seçip, ilerliyorsunuz.
Bu sayfada pasaportunuzun hangi PTT şubesine gönderilmesini istediğinizi de seçmeniz gerek. Eğer İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu’ndan vize başvurusu yapacaksanız seçeneklerde Levent, Beşiktaş gibi merkezi semtlerdeki PTT şubeleri çıkıyor. Bu adımı da onayladıktan sonra vize randevu sayfasını çıktı alıp vize için evrak hazırlamaya başlayabilirsiniz.
ABD Vizesi İçin Evrak Listesi
Gelelim evrak listesine. Hazır mıyız?
Geçerli pasaport ve varsa eski pasaportlarınız,
Güncel ve eski pasaportunuzun ilk sayfaları ve vize olan, mühürlü tüm sayfalarının fotokopileri,
5×5 boyutunda bir adet fotoğraf (sisteme yüklediğiniz fotoğrafla aynı olmalı),
DS-160 formunu doldurduktan sonra verilen barkodlu belge,
Vize randevu tarihi ve saatini gösteren belge,
İş yerinden İngilizce olarak hazırlanmış, iş yerinizdeki pozisyonunuz, maaşınız ve seyahat sonrasında tekrar aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğinizi beyan eden kaşeli ve imzalı işveren yazısı,
Son 6 aylık maaş bordrosu,
SGK işe giriş bildirgesi,
Şirketinizin Faaliyet Belgesi,
Ticari Sicil Gazetesi,
İmza sirküleri ve vergi levhası,
SGK Hizmet Dökümü (E-devlet üzerinden barkodlu alın),
Uçak biletleri (şart değil ama rezervasyon yaptırdıysanız yanınıza almanızda fayda var), konaklama bilgilerini içeren belgeler (otel rezervasyonları),
İkamet belgesi, (E-devlet üzerinden alabilirsiniz),
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Banka hesabınızdaki son 6 aydaki hareketleri gösteren hesap dökümü,
Varsa ev tapusu, araba ruhsatı gibi varlık fotokopileri,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Sabıka kaydı (E-devlet üzerinden arşiv kayıtlı olarak alabilirsiniz),
Askerlik terhis belgesi,
Evliyseniz evlilik cüzdanı.
*ABD seyahat sağlık sigortası istemiyor. Ayrıca istenen belgeleri taratıp sisteme yüklemenize de gerek yok. Bu belgeleri yanınıza alıp Amerikan Konsolosluğu’na gitmeniz yeterli.
Amerikan Konsolosluğu’nda Vize Randevusu ve Mülakat
İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu İstinye’de bulunuyor. Buraya gelmek için Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanabilirsiniz. Hacıosman istikametindeki İTÜ Ayazağa metro istasyonunda inip, konsolosluğa taksiyle gelebilirsiniz.
Randevu saatinden en az 30 dakika önce konsolosluk binasının önünde hazır bulunun. Neden mi? Çünkü konsolosluk binasına telefon, tablet gibi elektronik cihazlar ve büyük çanta sokmanız yasak. Bunu da daha önce duymamışsanız vize randevunuza muhtemelen çantanız ve telefonunuzla gideceksiniz. Ama endişeye gerek yok zira konsolosluk önündeki tüm kafeler emanet eşya kabul ediyor. Belli bir ücret karşılığında elektronik cihazlarınızı bu kafelerden birine bırakabilirsiniz.
Biz günün ilk randevusunu aldık; yani randevumuz saat sabah 07.30’daydı. Eşyalarmızı kafelerden birine bırakıp, binanın dışında sıraya girdik. İlk önce bahçe kapısında güvenlik görevlisi bir cihazla üstümüzü aradı. Sonra bizi giriş kapısına yönlendirdi. Kapının dışında bulunan bir görevli pasaportları aldı ve fotoğraflarımızı kontrol etti. Sonra da havalimanlarında verilen eşya kutularından verdi.
Bu kutuların içine belgelerimizi koyduk ve içeriye girip, x-ray cihazından geçtik. Biz ilk sırada olduğumuz için hiç sıra beklemedik. Labirent gibi bir binanın içinde önce asansöre binip ‘’va’’ katına bastık. Burası bekleme salonu gibi ama aynı zamanda başvuru bölümü. Buraya girer girmez, sağ taraftaki bankoda bulunan görevli pasaportu ve barkodlu DS-160 onay belgesini kontrol ediyor ve bir sıra numarası veriyor.
Sıra numarasıyla bir bankayı andıran salonda önce ilk gişeye, yani pasaport kontol gişesine girdik. Burada pasaportu alıp kontrol ediyorlar ve daha sonra parmak izi gişesine yönlendiriyorlar. Parmak izi bölümünde çok tatlı sarışın bir Amerikalı hanımefendi vardı. Parmak izlerimizi aldıktan sonra bizi mülakat için bir sonraki gişeye yönlendirdi. Biz ilk sırada olduğumuz için hiç sıra beklemedik ama arkamızda sırada bekleyen en az 20 kişi vardı sanıyorum.
Mülakat için gittiğimiz gişede Amerikalı bir hanıfemendi öncelikle nereye gideceğimizi sordu. Sonra da ne iş yapıyorsunuz, daha önce hangi ülkelere seyahat ettiniz diye sordu. Biz gülümseyerek, elimizden geldiğince rahat davranmaya çalışarak bu sorulara cevap verdik. Sonra tebrikler, vizeniz onaylandı dedi ve elimize vize onay kağıdı verdi. Hepsi bu kadar!
Yanımızda getirdiğimiz hiçbir belgeyi isemedi, kontrol etmedi ya da başka hiçbir soru sormadı. Arkamızda sırada bekleyenler de bu duruma şahit olunca derin bir oh çektiler sanıyoruz, çünkü ortam banka sistemi gibi olduğu için tüm konuşmalar duyuluyor 🙂
İki iş günü içinde de pasaportlarımız seçtiğimiz PTT şubesine ulaşmıştı. Bize de 10 yıllık vizeyi cebimize atıp, Amerika hayalleri kurmak kaldı!
10 Yıllık Vize Almak İçin Ufak Ufak Tavsiyeler
İlk seferde 10 yıllık ABD vizesi aldığımız için, gözlemlediğimiz ve deneyimlediğimiz kadarıyla bu konuda birkaç nacizane tavsiye vermek isteriz. Takdir yine de tabii ki sizin 🙂
Mülakat için gereğinden fazla konuşmayın, kısa ve öz cevaplar verin, sorulara gülümseyerek, kendinizden emin bir şekilde cevap verin. Nasılsa evraklara bakmıyorlar deyip, yanınıza evrak almamazlık yapmayın. Bizden evrak istemediler ama pek çok kişiden evrak istiyorlar. Ayrıca mülakatta herkese bize sordukları gibi kısa sorular da sormuyorlar. O yüzden çok heyecanlanmadan, doğru ve net cevaplar verdiğinizden emin olun. Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz varsa bu da bir artı sayılıyor, aklınızda olsun.
İlk yorum yapan siz olun