İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Schengen Vizesi Nasıl Alınır? 2020 Yılında Yapılan Değişiklikler ve Schengen Vizesi Hakkında Güncel Bilgiler

Avrupa hayalleri kuran herkesin uçak biletinden sonra aşması gereken engel tabii ki Schengen vizesi almak. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olmadığı için, TC vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere seyahat edebilmesi için öncelikle Schengen vizesi almaları gerekiyor. Evrak toplama süreci ve 2020 yılı itibarıyla artan vize ücretleri can sıkıcı olsa da, Paris’te kahvenizi, Hallstatt’ta çayınızı içerken çektiğiniz bu çileleri unutacaksınız.

Schengen Vizesi İle Giriş Yapılan 26 Schengen Ülkesi

Avrupa Brliği’nde 27 ülke olsa da Schengen ülkeleri ile AB ülkeleri aynı şey demek değil. Genelde çoğu kişi AB ülkesi olan 27 ülkeyi Schengen bölgesinde sanıyor olsa da durum biraz farklı. Mesela Schengen bölgesinde olup AB’ye üye olmayan ülkeler olduğu gibi, AB’ye üye olup Schengen vizesi vermeyen ülkeler de mevcut.

Detaylı bilgi için bu siteye göz atabilirsiniz.

Kaynak: http://www.aedh.eu/

Peki Schengen ülkeleri hangileri? Buyurun sizi tablomuza alalım.

Almanya İspanya Macaristan
Avusturya İsveç Malta
Belçika İsviçre Norveç
Çek Cumhuriyeti İtalya Polonya
Danimarka İzlanda Portekiz
Estonya Lihtenştayn Slovakya
Finlandiya Litvanya Slovenya
Fransa Letonya Yunanistan
Hollanda Lüksemburg  

Bu listedeki 26 ülkeye tek ya da çok girişli Schengen vizesi başvurusunda bulunabilir, Schengen vizesiyle bu ülkelere giriş yapabilirsiniz.

*Bu arada öğrenci vizesi ya da oturum izni almayacaksanız, zaten her seferinde çok girişli Schengen vizesine başvucaksınız. Böylece çok girişli bir vizeyle 26 ülkeye rahatça girebilirsiniz.

Schengen Vizesi Vermeyen AB Ülkeleri

AB ülkesi olan Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a var olan Schengen vizeniz ile giriş yapabilirsiniz. Ancak bu üç ülkeden Schengen vizesi alamazsınız 🙂 Bu üç ülke sadece kendi vizelerini verebiliyor. Dolayısıyla Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’dan aldığınız vizeyle Schengen ülkelerine giriş yapamıyorsunuz.

Kaynak: https://vietnamembassy-turkey.org/

Ayrıca AB ülkesi olan Güney Kıbrıs’a ise Schengen vizesi ile giriş yapamıyorsunuz. Güney Kıbrıs’a giriş yapabilmeniz için bu ülkeden ayrı bir vize almanız gerekiyor.

Schengen Vizesi Veren AB Üyesi Olmayan Ülkeler

AB ülkesi olmasa da  Schengen vizesi ile giriş yapabileceğiniz dört ülke olduğunu biliyor muydunuz? Bu ülkeler zaten yukarıdaki tabloda yer alıyor ama yine de bu konuya ayrı bir başlık açmak istedik. Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn’a Schengen vizenizle giriş yapabilirsiniz. Eğer halihazırda vizeniz yoksa bu dört ülkeden Schengen vizesi alabilirsiniz.

Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler

Schengen vizesi için sizden istenen evrak listesini aşağıda bulabilirsiniz. Ülke özelinde ufak tefek değişiklikler, ek belgeler olsa da genel olarak Schengen vizesi için talep edilen evrak listesi şu şekilde:

Online olarak doldurulmuş ve çıktı alındıktan sonra imzalanmış Schengen vize başvuru formu: Bu form artık online olarak dolduruluyor. El yazınızla doldurduğunuz formlar kabul edilmiyor. Her ülkenin başvuru formu farklı ve web sitelerinden bu formlara ulaşabilirsiniz. (Mesela Fransa için bu siteden hesap açıp, başvuru formunu online olarak doldurabilirsiniz).

Geçerli pasaport ve varsa eski pasaportlarınız,

Güncel ve eski pasaportunuzun ilk sayfaları ve vize olan, mühürlü tüm sayfalarının fotokopileri,

Başvuracağınız ülkenin taleplerine göre çektirdiğiniz biyometrik fotoğraf,

İş yerinden İngilizce olarak hazırlanmış, iş yerinizdeki pozisyonunuz, maaşınız ve seyahat sonrasında tekrar aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğinizi beyan eden kaşeli ve imzalı işveren yazısı,

Son 6 aylık maaş bordrosu,

SGK işe giriş bildirgesi,

Şirketinizin Faaliyet Belgesi,

Ticari Sicil Gazetesi,

İmza sirküleri ve vergi levhası,

SGK Hizmet Dökümü (E-devlet üzerinden barkodlu alın),

Uçak biletleri, konaklama bilgilerini içeren belgeler (otel rezervasyonları),

İkamet belgesi, (E-devlet üzerinden alabilirsiniz),

Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

Seyahat sağlık sigortası,

Banka hesabınızdaki son 6 aydaki hareketleri gösteren hesap dökümü,

Varsa ev tapusu, araba ruhsatı gibi varlık fotokopileri,

Nüfus cüzdanı fotokopisi,

Sabıka kaydı (E-devlet üzerinden alabilirsiniz),

Askerlik terhis belgesi.

Tüm bu belgeleri vize başvuru merkezine giderken yanınızda götüreceksiniz.

Kaynak: https://ec.europa.eu/

Schengen Vizesi Başvuru Merkezleri

Günümüzde vize başvuruları bizzat konsolosluklara değil, aracı kurumlar vasıtasıyla yapılıyor. İstanbul’da Schengen vizesine başvurabileceğiniz Idata, Vfs Global, Kosmos gibi vize başvuru merkezleri bulunuyor. Vize başvurusunda bulunacağınız ülke bu kurumlardan hangisiyle çalışıyorsa, oraya gidip vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başvuru formunu online olarak doldurduktan sonra Idata, Vfs Global veya Kosmos’u arayarak vize başvurusunda bulunacağınız ülke için randevu almanız şart. Bu merkezlerden randevu almadan vize başvurusunda bulunamazsınız, unutmayın.

Randevunuzu aldıktan sonra istenen tüm belgeleri yanınıza alıp vize başvuru merkezine gidebilirsiniz. Vize başvuru merkezinde size bir sıra numarası veriliyor. O numara ekranda yanınca belgelerinizi görevliye teslim ediyorsunuz. Daha sonra vezneye geçip, vize başvuru ücretini ödüyorsunuz. Son olarak da parmak izi alınıp, biyometrik fotoğrafınız çekiliyor. Siz de bir oh çekiyorsunuz. 

Schengen Vize Ücreti

2020 itibarıyla AB ülkeleri için alınan Schengen vize ücreti 80 Euro oldu. Bu vize ücretine ek olarak vize başvuru merkezleri de (Idata, Vfs Global, Kosmos vs.) servis ücreti alıyor. Her vize başvuru merkezi farklı tutarlarda servis ücreti alıyor. Mesela Fransa için Schengen vizesi başvurusunda bulunduğumuz VFS Global, servis bedeli olarak 20 Euro alıyor ve bu ödemeyi sadece Euro olarak kabul ediyor.

**Bu arada Vfs Global artık Dolapdere’de hizmet veriyor ve yakınında döviz bürosu yok. Dolayısıyla vize başvuru merkezine giderken yanınızda mutlaka Euro olsun.

Kaynak: https://hotels.ng/

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen vizesi için verilen ortalama süre 15 gün olarak belirtiliyor. Eksik evrak yoksa vizeniz 5-7 iş günü içinde çıkıyor. Vize başvurusu yaparken ek ücret ödeyip kurye talep ettiyseniz, kurye pasaportunuzu vizeniz çıkar çıkmaz size ulaştırıyor. Kurye talep etmediyseniz kendiniz bizzat vize merkezine gidip pasaportunuzu size verilen fiş ile alabiliyorsunuz.

Vizeye Ne Zaman Başvurabilirim?

Eskiden Schengen vizesine  seyahate çıkmadan en fazla 4 ay önce başvuruluyordu. 2020 yılında yapılan değişiklikle bu süre 6 aya çıkarıldı. Yani seyahate çıkmadan en fazla 6 ay önce vize başvurusu yapabilirsiniz.

Uzun Süreli Vize Almanın Püf Noktaları

Bir yıllık çok girişli Schengen vizesi aldığınızı düşünün. Ne güzel olurdu değil mi? Aslında bu imkansız değil, sadece uzun süreli vize almak için dikkat edilmesi gereken birkaç husus var.

2020 yılında yapılan değişikliğe göre önceki vizelerini düzgün kullanmış kişilere bir sonraki başvurularında kademeli olarak daha uzun süreli vize verilecek.  Yani Schengen bölgelerine düzenli giriş çıkış yapmış kişiler 1 yıllık, sonra 3 yıllık ve 5 yıllık vize alabilecek. Zaten ilk kez Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişilere, ülkelere göre değişiklik gösterse de, 15 gün, 1 ay gibi kısa süreli vize veriliyor. Daha sonra vize almaya devam ettikçe verilen vize süresi de artıyor.

Eğer düzenli bir işiniz ve geliriniz varsa, sık sık seyahat ediyorsanız, ilk olarak vize aldığınız ülkeye giriş yapıyorsanız (Almanya bu konuda çok net bir ülke. Eğer Almanya’ya başka bir ülkeden Schengen vizesi alıp, ilk olarak o ülkeye değil de Almanya’ya giriş yaptıysanız, Almanya sizi ükeye kabul etmeyebilir.) uzun süreli vize alma şansınız artar.

***Not: Daha önce hiç Schengen vizesi almamış olmanız ya da hiç yurt dışına çıkmamış olmanız Schengen vizesi almanıza engel değil. Bu konuda rahat olabilirsiniz.

Kaynak: https://www.movehub.com/

Vizeye Hangi Ülkeden  Başvuru Yapmalıyım?

Schengen vizesi için en uzun süre kalacağınız ülkeden başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer iki Schengen ülkesinde de eşit sürede kalacaksanız, vizeye ilk giriş yapacağınız ülkeden başvurmalısınız.

Vizeye Bireysel mi Yoksa Bir Firma Aracılığıyla mı Başvuru Yapmalıyım?

Aslında vizeye bireysel başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. Zira vize başvuru hizmeti veren firmalar çok yüksek ücret talep ediyor. Kaldı ki vize başvurusunu bu firmalar vasıtasıyla yapsanız dahi tüm belgeleri yine siz ibraz ediyorsunuz ve eğer daha önce parmak izi vermediyseniz, vize başvuru merkezine bizzat gitmeniz gerekiyor. Ek ücret ödememek için bir-iki saatinizi harcayarak bireysel başvuruda bulunmak sizi maddi olarak daha az yoracaktır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.