İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sanatla İç İçe Olan Renkli Başkent: Tiflis Gezi Rehberi

Rengarenk sokakları, şehrin her yerine yayılan mis gibi yemek kokuları, sokak sanatçılarının çaldığı müzikle mest olan insanı, Sovyet kültürünün her yere yansıyan izleri, hem modern hem de tarihi yüzüyle Tiflis, bir görenin bir daha unutamayacağı narin bir şehir.

Karadeniz’in doğu kıyısında, Güney Kafkasya’da, Türkiye’nin kuzey doğu komşusu olan Gürcistan, sanata düşkün bir ülke ve bu sebeple de Tiflis’in tüm sokaklarında birçok heykel görüyorsunuz. Fotoğraf çekmeyi sevenler için adeta bir cennet olan Tiflis’te her şey çok güzel, gelsenize!

Gürcistan Hakkında Genel Bilgiler

Gürcüler anaerkil bir toplum, dolayısıyla da evin reisi kadınlar. Gürcü dilinde “mama” baba, “deda” anne anlamında kullanılıyor. Şehrin simgesi olan devasa heykel Gürcü Ana, yani Kartlis Deda da bir kadın ve Gürcülerin anası olarak biliniyor.

Gürcistan’ın para birimi olarak Lari (kısaca GEL) kullanılıyor. 1 Lari yaklaşık olarak 1,94 TL’ye (Eylül 2019 kuru) eş değer. Tiflis’te şehir içinde Lari alabileceğiniz pek çok döviz bürosu bulunuyor. Türk Lira’sını doğrudan bu noktalarda Lari’ye çevirebilirsiniz, bu konuda biz hiç sıkıntı yaşamadık.

Şehirde metroyla ulaşımı sağlayabilirsiniz. Metroyla ulaşım gerçekten çok ucuz ve şehrin metro ağı oldukça gelişmiş. Metro dışında taksileri de kullanabilirsiniz. Tiflis’te taksi ile ulaşım da çok ucuz. Ancak taksi şoförleriyle fiyat konusunda binmeden pazarlık yapmanızda fayda var. Ya da telefonunuza Taxify isimli uygulamayı indirin. Bu uygulama Uber mantığıyla çalışıyor ve hiç pazarlık yapma gereği duymadan hangi mesafeye ne kadar ödeyeceğinizi biliyorsunuz.

Trafik sağdan akıyor ama sağdan direksiyonlu arabalar da göreceksiniz. İlk şoku atlatınca kolayca bu duruma alışacaksınız 🙂

Ulaşım ve Konaklama

İstanbul’dan Tiflis’e direkt uçuş bulunuyor ve yolculuk yaklaşık iki saat sürüyor. Gürcistan Türkiye vatandaşlarından vize istemiyor. Hatta eğer yeni çipli kimliğiniz varsa pasaport taşımadan ve yurt dışı çıkış harcı ödemeden Tiflis’e girebiliyorsunuz. Bu arada Gürcistan saati bizden bir saat ileride, sonra kafanız karışmasın.

Havalimanına indiğinizde hemen çıkış kapısının sağ tarafında köhne bir otobüs durağı göreceksiniz. Yarım saatte bir kalkan bu otobüslerle şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bu otobüsler 7/24 çalışıyor ve oldukça eskiler. Hatta içinde evsizler yaşıyor, uyuyor ama kimse kimseye zarar vermiyor. Tiflis oldukça güvenli bir şehir. Biz havalimanına indiğimizda saat sabahın dördüydü ama otobüsle oldukça rahat bir şekilde şehir merkezine ulaştık.

Konaklamak için biz Özgürlük Meydanı’ndaki bir oteli seçtik. Binalar genelde eski olduğu için bizim otelimiz de çok eski bir yapıydı fakat genel olarak sunduğu hizmetten memnun kaldık. Tiflis’te farklı konsepte sahip bir otelde konaklamak isterseniz eski bir dikiş fabrikası olan, günümüzde ise çok şirin bir hostel olarak işletilen Fabrika Tbilisi’yi öneririz. Burayı aşağıda detaylıca anlatacağız, koşun! 🙂

Tiflis Gezilecek Yerler

Old Tbilisi ve Çevresi

Şehrin en eski bölgesi olan Old Tbilisi, pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Sinagog, kilise, önünde fotoğraf kuyrukları oluşan sülfür hamamları, yerel  restoranlar bu civarda yer alıyor. Yürüyerek keşfedebileceğiniz old Tbilisi’de tarihe doğru bir yolculuk yapacaksınız.

Metekhi Kilisesi

Old Tbilisi’de dolaşırken başınızı hafif yukarıya kaldırdığınızda bir atlı heykel ve kilise göreceksiniz. Bu ayrılmaz ikili Barış Köprüsü ve teleferiğe doğru bakan manzarada oldukça hoş duruyor. Metekhi Kilisesi Sovyet işgali zamanında yıkılmak istenmiş ama Gürcüler buna engel olmuş. Burada ayrıca bir de bank var. Sadece güzel şehir manzarası için bile Metekhi’ye çıkın deriz.

Sülfür Hamamları (Abanotubani)

Metekhi Kilisesi’nin yakınında bulunan bu hamamlar, Tiflis’in en ünlü yapılarından biri. Kubbeleri neredeyse yerde olan hamamların önünde fotoğraf kuyrukları oluyor, görünce sakın şaşırmayın.

Sülfür hamamlarının çevresinde aynı zamanda birbirinden güzel cumbalı evler bulunuyor. Bu sebeple keyfini çıkara çıkara bu civarda gezmek paha biçilemez.

Gürcü Ana Heykeli (Kartlis Deda)

Tiflis’te en çok göreceğiniz iki yapıdan biri kilise diğeri ise heykeller. Yolda yürürken karşınıza en ummadık yerlerde birbirinden farklı pek çok heykel çıkıyor. Bu heykellerden en ünlüsü ise Gürcü Ana (Kartlis Deda) heykeli. Bu dev heykel Sololaki Tepesi’nde bulunuyor.

Kartlis Deda Tiflis’in sembolü olarak biliniyor. Bu heykel annemiz bir elinde kendine dostça yaklaşanlar için şarap, diğer elinde düşmanca yaklaşanlar için kılıç taşıyor ve anaerkil topluma göz kırpıyor.

Bu heykeli yakından görmek için Metekhi Köprüsü yakınlarından Narikala Kalesi’ne çıkan teleferiğe (Aerial Tramway) binmeniz gerekiyor. Böylece Tiflis’e bir de tepeden bakmış oluyorsunuz.

Özgürlük (Tavisuplebis)  Meydanı

Sovyet Dönemi’nde Lenin Meydanı olarak anılan ve Lenin’in heykelinin bulunduğu meydan 1991’de yıkılmış. Günümüzde ise burada St. George‘un ejderhayı öldürmesini anlatan bir heykeli bulunuyor. Bu meydan her daim kalabalık ve çok hareketli. Bu çevrede bir de bir alışveriş merkezi bulunuyor, aklınızda olsun. 

Dry Bridge – Bit Pazarı

Yaşanmışlıklarla dolu pek çok hatıralar, bizi kimi zaman çocukluğumuza, kimi zamansa gençliğimize götüren o bilindik kokular, objeler… Dry Bridge çevresinde yer alan bit pazarı tam olarak bu görevi yerine getiriyor. Antika tabaklar, Sovyet dönemine ait renk renk, çeşit çeşit objeler, saatler, takılar, kısacası her yaştan kişinin aradığını bulabileceği her şey bu pazarda satılıyor. Fiyatlar biraz Tiflis ortalamasının üzerinde olsa da sıkı bir pazarlıkla bu pazardan güzel hatıralar alabilirsiniz.

Bit pazarı Tiflis’te kötü hava koşulları olmadığı sürece her gün saat 10:00-17:00 arasında açık.

Sameba Katedrali

Google’a Tiflis yazdığınızda çoğunlukla ihtişamlı bir katedral çıkar ya karşınıza, işte o katedralin ismi Sameba. Gürcistan’ın en büyük katedrali olan Sameba o kadar büyük ve ihtişamlı ki, insan bu şoku üzerinden atabilmek için birkaç dakika sadece hayran hayran bu katedrale bakıyor.  Sameba aslında 2004 yılında inşa edilmiş, dolayısıyla aslında tarihi bir yapı değil ama yine de burayı görmeden Tiflis’ten ayrılmayın deriz.

Narikala Kalesi

Şehre tepeden bakan Narikala Kalesi ve Gürcü Ana heykelini yakından görmek için teleferiğe binmeniz yeterli. Dilerseniz buraya yürüyerek de çıkabilirsiniz ama teleferikle çıkıp, yürüyerek inmek çok daha eğlenceli oluyor. Teleferikle çıkınca sağ tarafta Kartlis Deda heykeli tüm heybetiyle sizi selamlarken, sol tarafta da kalenin surları bulunuyor. Buradan Tiflis manzarası ise harika görünüyor.

Gabriadze Tiyatrosu

Tiflis’in en ilginç yapısını görmeye hazır mısınız? Sanatçı, yönetmen ve yazar Rezo Gabriadze’nin yönetiminde kurulan Gabriadze Tiyatrosu kukla oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Ama burayı ilginç kılan asıl özelliği pek alışık olmadığımız kendine has mimarisi. Anlatılmaz yaşanır diyelim ve sizi iyice meraklandıralım 🙂

Rustaveli Bulvarı

Adını Gürcistan’ın Orta Çağ’da yaşamış şairi Şota Rustaveli’den alan bu cadde şehrin cıvıl cıvıl ve en hareketli noktalarındna biri. Burada Ulusal Opera Binası, Parlamento Binası, Kashveti Kilisesi yer alıyor. Şehrin kalbi adeta Rustaveli’de atıyor.

Fabrika Tbilisi

Sovyet döneminden kalma bir dikiş fabrikası olan Fabrika Tbilisi, günümüzde bir hostel olarak işletiliyor. Ama bildiğimiz hostellerden değil burası. Fabrika’nın bünyesinde konsept dükkanlar, barlar ve kafeler yer alıyor. Bu güzeller güzeli kompleksin bahçesinde ise sokak sanatı örnekleri ve fotoğraf stüdyosu olarak kullanılan bir vosvos bulunuyor. Burada konaklamasanız bile – ki biz de konaklamadık – buraya mutlaka bir şeyler içmeye / yemeye ve bu ambiyansı görmeye gelin deriz.

Fabrika’da Milk’te kahve içmenizi ve Pipes Burger Joint’te hamburger yemenizi öneririz.

Barış Köprüsü (Peace Bridge)

Barış Köprüsü, Kura Nehri üzerinde bulunuyor ve sadece yayaların kullanımına açık. Tiflis’in modern yüzünü simgeleyen bu köprü cam ve çelik ile yapılmış. Bizce çok efsane bir özelliği yok ama yine de bu köprü üzerinde yürüyerek şehrin tarihi dokusuyla modern yüzünün birleşimine şahit olabilirsiniz.

Gallery 27

Son dönemlerde Tiflis’e giden herkesin renkli vitray camlarla çekildiği fotoğraflarını görmüşsünüzdür. İşte bu fotoğraflar Gallery 27’de çekiliyor. Burası aslında tekstil ve ev dekorasyonu üzerine tasarım bir mağaza ve burada çok güzel ürünler satılıyor.  Ama eski Tiflis bölgesinde yer alan Gallery 27’nin mağazası değil, renkli merdivenleri ünlü.

Kazbegi

Gürcistan deyince aklımıza ilk olarak Tiflis ve Batum gelse de, Kazbegi de son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerlerden biri. Kazbek Dağı’nın muhteşem manzarası ve doğasında vakit geçirmek kime iyi gelmez ki! Vaktiniz varsa buraya da mutlaka 1-2 gün ayırın deriz.

Tiflis Yeme – İçme

Geleneksel Gürcü mutfağını keşfetmek için Tiflis biçilmiş kaftan. Gürcü mutfağı denilince akla ilk gelen lezzetler Khachapuri ve Khinkali. Sulguni isimli yerel bir peynirle yapılan bir tür pide olan Khachapuri çok lezzetli. Khinkali ise bir nevi Gürcü mantısı ama boyları devasa. Ayrıca birkaç Gürcü lezzetinden de bahsetmek istiyoruz.

Badrijai Nigvzit: Gürcistan’ın popüler mezelerinden biri olan Badrijai Nigvzit, ceviz ezmesinden yapılan bir sos ile hazırlanan patlıcanlı bir meze. Nar taneleri ile süsleniyor.

Chashushuli : İçerisinde mantar, soğan, sarımsak, kişniş ve karabiber bulunan güveçte et yemeği.

Churchkhela: Bizdeki cevizli sucuk ve Tiflis’te pek çok yerde satılıyor.

Gelelim Tiflis mekanlarına:

Shavi Lomi: Hayatımızda yediğimiz en lezzetli et yemeğini bu mekanda yedik! Barış Köprüsü’nden Old Tbilisi tarafına değil de ters yöne doğru yürüdüğünüzde pek çok ara sokak ve dükkan göreceksiniz. Bu taraflar turistik olmadığı için sokaklarda yürürken yerellerle daha çok karşılacaksınız.

Shavi Lomi de bu civarda yer alıyor. Bir sokakta tabelasız ve renkli bir görünümle sizi karşılayan mekanın içi ise inanılmaz büyük. Bahçesi ise çok keyifli bir yer. Eğer yolunuz buraya hafta sonu düşerse mekana gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Yerli halk buraya hafta sonları adeta akın ediyor. Mekanın ev yapımı şarapları ve et yemekleri harika, bizden söylemesi.

Machakhela: Old Tbilisi’deki I Love Tbilisi yazısının hemen arkasında yer alan bu mekanda Khachapuri ve Khinkali yiyeblir, ya da küçük küçük tabaklarda yöresel mezelerin bulunduğu meze tabağından sipariş edip, farklı lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Phaetoni: Geleneksel bir Gürcü restoranı olan mekanda yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Lezzetli yemeklerin yanı sıra burada halk dansları gösterileri de oluyor. Hem güzel bir yemek hem de yerel danslar eşliğinde unutulmaz bir Tiflis akşamı yaşayabilirsiniz.

Cafe Flowers: Tiflis’in en güzel  manzaralarından birine sahip olan mekanın bahçesi çok ama çok keyifli. Burada bir kahve molası verip, Tiflis’e selam çakabilirsiniz.

Lolita: Tiflis’in en ünlü otellerinden biri olan Rooms’un tam karşısında yer alan mekan son dönemlerde oldukça popüler. Dekorasyonu ve ambiyansıyla oldukça hoş bir mekan olan Lolita’nın Gürcülerin yerel bir içkisi olan Chacha ile yapılan kokteyllerini deneyin deriz.

Terrace 21: Old Tbilisi’de Machakhela yakınlarında bulunan bu mekanın terasında kokteyl içmeden Tiflis’ten dönmek olmaz. Serin serin esen meltem rüzgarları eşliğinde terasta Tiflis’in ışıklı haline bakmak size çok iyi gelecek.

Luca Polare: Tiflis’in en ünlü dondurmacısı olan Luca Polare’de pek çok çeşit dondurma satılıyor. Tiflis’e gelmişken mutlaka burada dondurma yiyin.

Gürcü Şarapları

Bildiğimiz gibi Gürcü şarapları dünyaca ünlü ve gerek ev yapımı olanları gerekse şişelerde satılanları çok lezzetli oluyor. Gürcistan dünyanın en eski şarap üretimi bölgelerinden biri olduğu için Tiflis’te de çeşit çeşit Gürcü şarabı bulmanız mümkün.

Kırmızı ve tatlımsı şaraplar için Kindzmarauli, beyaz şarap için ise Tvishi şaraplarını, Blush içinse Marani Alazani Valley şarabını tercih edebilirsiniz. Tsinandali şarapları da oldukça güzel, aklınızda bulunsun.

Mayıs ayının en güzel üç gününü geçirdiğimiz Tiflis, bizi hayal ettiğimizden çok daha fazla etkiledi. Rengarenk ve sanatla iç içe sokakları, yemyeşil parkları, lezzetli yemekleri ve kokteylleri ve tarihi dokusunu yitirmemiş yapılarıyla bizi kendine hayran bırakan Tiflis’te gezerken hep gülümsedik, buraya geldiğimize hiç ama hiç pişman olmadık. Hem vizesiz, hem Avrupa standartlarında ama Avrupa ülkelerine göre çok daha ucuz olan Tiflis’e gitmek için sebep çok. Ne demişler: ‘’Dünyayı dolaşın. Görebileceğiniz bütün rüyaların en muhteşemi!’’ Öyleyse ne duruyorsunuz?

Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.