Küba, Kuzey Amerika kıtasında, Karayipler’de yer alan bir ada ülkesi. Başkent Havana Küba’nın en büyük şehri. Havana’dan sonra en önemli şehirleri ise Santiago de Cuba, Trinidad, Santa Clara, Cienfuegos, Vinales ve Varadero.
Ülkenin çoğunluğu Katolik, az bir kısmı da bir kabile dini ve Hristiyanlık’ın karışımı olan “Santeria” inancına sahip.
Küba Para Birimi ve Döviz Bozdurma
Küba’da iki para birimi var, biri turistler tarafından kullanılan CUC, diğeri de CUP, yani Peso. 1 CUC = 25 CUP ve 1 CUC = 1 USD yapıyor. Küba’ya gelirken yanınıza ABD Doları değil, Euro almanızı tavsiye ederiz. Küba ile ABD ile ilişkileri tam olarak düzelmediği için, ABD Doları’na % 10 kesinti uygulanıyor. Bu arada Türkiye saati, Küba saatinden 7 saat ileri. Döviz bozdurmak için otelleri tercih etmeyin, çok fazla komisyon alıyorlar. Direkt havalimanından para bozdurabilirsiniz, çünkü Old Havana dışında başka bir yerde döviz bürosu görmedik.
Küba’ya Vize Gekiyor mu?
Evet, bordo pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, Küba’ya girebilmek için Küba vizesi almak zorunda. Yeşil pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla Küba’ya vizesiz gidebiliyor. Ancak Küba vizesi Schengen ya da Birleşik Krallık vizeleri gibi zorlamıyor. Küba vizesi ile ilgili detaylı bilgi için bu yazımıza bakabilirsiniz.
Küba Yönetim Şekli
Küba ile ilgili herkesin bildiği şey, bu ülkede yaşayanların “komünist” olduğu. Peki bu ne demek?
Öncelikle, Küba’da insanların devlet tarafından verilmiş evleri var ve eğitim ve sağlık hizmeti ücretsiz.
Her Küba vatandaşı, çok çok az bir ücret ödeyerek gıda ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Devlet her ay gıda ihtiyaçlarının % 40’ını karşılayan bir karne dağıtıyor. Bu karneyle ‘Bodega’ adlı devlet bakkalından sınırlı sayıda fakat çok ucuza alışveriş yapılıyor. Bodega içinde en fazla 10-15 çeşit ürün var ve bu ürünler toptancı mantığı ile açıktaki çuvallardan tartılarak satılıyor. Turistler Bodega’lardan tabii ki alışveriş yapamıyor. Biz sadece Trinidad’da bir tane Bodega gördük. İçinde bolca çuval vardı.
Ülkede devlet vatandaşın her şeyine ortak. Kübalılar için hayat pahalı, hemen hemen herkes ek iş yapıyor. Evlerinin odalarını pansiyon olarak işlettiklerinde bir aylık maaşları kadar kazanıyorlar. Bu sebeple de herkes turizmden gelir elde etmeye çalışıyor.
Küba’da eğitime ve sanata çok önem veriliyor. 6-16 yaş arası eğitim zorunlu (12 yıl). Çocuklar küçük yaşlardan itibaren salsa eğitimi alıyor ve sanatla uğraşmaya teşvik ediliyor. Ülke genelindeki her çocuk eşit eğitim alıyor.
Raul Castro Dönemi
2006 yılında yönetime gelen Raul Castro, 2008 yılında Kübalılara cep telefonu sahibi olma hakkı verdi. 2010 yılında ise Kübalı çiftçilerin toprak sahibi olmalarına izin verdi.
2012 yılında da 50 yıldır devam eden Kübalıların yurt dışına seyahat yasağını kaldırdı. Yani, kardeşi Fidel’e göre daha yumuşak başlı bir yönetici oldu diyebiliriz.
Miguel Diaz-Canel Dönemi
2018 yılında Havana Kongre Sarayı’nda düzenlenen olağanüstü oturumla Halk Gücü Ulusal Meclisi (ANPP) üyeleri, 2023 yılına kadar görev yapmak üzere Miguel Diaz-Canel’i Devlet Başkanı olarak seçti. Yani 2023 yılına kadar Küba’yı Miguel Diaz-Canel yönetecek.
Comités de Defensa de la Revolución (Devrimi Koruma Komitesi)
Her mahallede Devrimi Koruma birimleri bulunuyor ve bu birimler yaşlılara destek olmak, eğlenceler, partiler düzenlemek, sosyal güvenlik ile ilgili konularda yardımcı olmak ve devrim karşıtı aktiviteleri raporlamakla sorumlu.
Küba Güvenli mi?
Küba Güney Amerika’nın en güvenli ülkelerinin başında geliyor ve ülkede saldırı vakalarına çok az rastlanıyor. Bu sebeple de evlerin kapıları ve camları hep açık.
Küba’nın Ekonomisi ve Müzik Aşkı
Küba’nın en önemli kaynakları şeker kamışı ve tütün. Zaten Küba Rom’u ve puroları bu durumu açıklıyor. Ancak günümüzde ekonomiyi büyük oranda turizm canlandırıyor.
Ülkenin en önemli sanatçısı Buena Vista Social Club. Buena Vista Social Club, adını Havana’da 1940 yılında kapanan bir üye kulübünden alıyor. O yıllar Küba’da ırkçılık had safhada. Siyahiler ile beyazlar ayrı mekanlarda yemek yiyip eğleniyor. Buena Vista Social Club ise küçük, eski bir bina ve geniş bir bahçesi var. Dönemin en iyi müzisyenleri burada performans sergiliyormuş.
Buena Vista Klasikleri: Chan Chan, Dos Gardenias, Veinte Anos, Candela.
Küba Kaç Günde Gezilir?
Aslında bu sorunun cevabı göreceli. Ama Küba için bir gerçek var ki, o da Küba’nın sadece Havana’dan ibaret olmadığı. Yani Havana dışında Vinales ve Trinidad’ı da mutlaka görmelisiniz. Vinales’te Küba’nın kırsal yüzünü, Trinidad’da ise tarihi yüzünü görecek, Karayipler’le tanışacaksınız. Dolayısıyla tüm bu yerler için Küba’ya en az 7 gün ayırmalısınız. Zaten İstanbul’dan Havana’ya direkt uçuş bile 13 saat sürüyor, yani Küba öyle 4-5 günlük gidilecek bir destinasyon değil. Biz buraya 8 gün ayırdık ve süremiz Küba’yı hem turistik açıdan, hem de günlük yaşamı az da olsa tanımak açısından oldukça yeterliydi.
Küba’ya Hangi Dönemde Gidilir?
Öncelikle Karayipler’de yer alan Küba’da tropikal iklim hakim. Yani aslında bu ülke yılın her ayı sıcak. Ancak Küba’da fırtına sezonu diye bir dönem var. Küba için fırtına dönemi Ağustos ile Ekim arası olarak biliniyor. Dolayısıyla Küba’ya bu dönemde gitmemekte fayda var. Küba için en iyi dönem ise Aralık ile Mayıs ayları. Bu dönem kuru sezon olarak biliniyor ve hava sıcaklıkları da gezmek için ideal oluyor.
Küba Uçak Biletini Nasıl Halledelim?
Küba için yaklaşık bir yıl uçak bileti bakan kafayı yemişler olarak şunu söyleyebiliriz ki 2019 ile 2020 uçak biletleri arasında çok büyük fiyat farkı var! 2019 yılında Air France’ın Paris aktarmalı Havana ya da KLM’nin Avrupa aktarmalı tek kişi Havana uçuşları gidiş-dönüş yaklaşık 3.000 TL civarındaydı. Ancak 2020 yılının ocak ve şubat aylarında bu aktarmalı uçuşların kişi başı gidiş-dönüş biletlerinin 4.000 TL hatta 5.000 TL’ye çıktığını gördü bu gözler.
Biz de bir çılgınlık yapalım ve THY sitesine bakalım bir de dedik. Biletimizi İstanbul-Havana ve Miami-İstanbul olarak arattık. (Bu şekilde bilet fiyatları İstanbul-Havana gidiş dönüşe göre çok daha ucuz oluyor bu arada). Bir de ne görelim! Bilet fiyatları kişi başı gidiş-dönüş 4.000 TL’ydi, hem de direkt uçuş! Affetmedik tabii ki 🙂
Küba’da Konaklama – Casa Particular
Öncelikle yolunuz Küba’ya düşerse mutlaka Casa Particular denilen, yerlilerin evlerininin en az bir odalarını kiraya verdikleri minnoş evlerinde konaklayın. Bu şekilde Kübalıları daha yakından tanıyacak ve onların gündelik yaşamına şahit olacaksınız. Casa Particular’da ev sahibiniz size belirli bir ücret karşılığında kahvaltı da hazırlıyor.
Bu evler devlet kontrolünde ve yasal. Ayrıca oldukça da güvenli, içiniz rahat olsun. Ancak yasal olmayan evler de çok. Bunun için kaldığınız evin duvarını kontrol edin ve “Arrendador Divisa” yazan mavi renkli çapa işareti olup olmadığına bakın.
Yalnız booking.com üzerinden Küba’da her Casa Particular rezervasyonu yapamıyorsunuz. Fakat Airbnb üzerinden Casa Particular için rezervasyon yapabilirsiniz. Diğer bir seçenek de bu evleri ya gittiğinizde geze geze bulacaksınız ya da Yeşil Timsah Küba ile bu işi organize edeceksiniz. 10 yıldan fazla süredir Küba’da yaşayan Emre beyin sahibi olduğu Yeşil Timsah Küba’ya buradan ulaşıp, detaylı bilgi alabilirsiniz. Böylece kalacağınız evleri önceden ayarlayabilirsiniz.
*Bu arada Casa Particular sisteminde kredi kartı geçmiyor.
Küba İçinde Ulaşım
Özellikle Havana’da şehir içinde halk otobüsleri var ama bu otobüsler her daim kalabalık oluyor. Eğer Havana’da taksi kullanmak isterseniz mutlaka pazarlık yapın. Taksi dışında Bicycle Taxi veya Coco Taxi (hindistancevizi şeklindeki minnoş motor) ile de Havana’da dolaşabilirsiniz. Bir başka seçenek de Collectivo, yani paylaşımlı taksiler. Biz Küba’da, özellikle de Havana’da en çok Coco kullandık. Hem çok havadar hem de en uygun fiyatlı bir seçenek.
Havana dışındaki yerlere ulaşmak için ise Viazul firmasını kullanabilirsiniz. Ancak son dönemde benzin krizi olduğu için otobüs seferleri epey aksamış durumda. Otobüsler oldukça eski ve bakımsız ve pek çok durakta duruyor. Ancak yine de Küba’ya gitmişken Viazul’u denemelisiniz. Ayrıca bu otobüs firmasını Kübalılar da kullanıyor ve böylece halkın aldığı otobüs hizmetini turist olarak siz de deneyimlemiş oluyorsunuz. Viazul biletlerini Küba’ya gitmeden önce online olarak satın alabiliyorsunuz. Ancak otobüs saatinden en az bir saat önce Viazul acentasının önünde bulunmanız şart. Zira sıraya girip bileti acentaya onaylatmanız gerek. Otobüslerde koltuk numarası bulunmadığı için de ne kadar erken sıraya girerseniz o kadar ön koltukta oturma şansınız olur 🙂 Biz sadece Trinidad – Varadero için Viazul firmasını kullandık. Bizce çok kötü bir deneyim değildi.
Küba’da şehirler arası ulaşım için bir diğer seçenek ise sadece tursitlerin kullandığı ve yine devlete ait olan Cubanacan firması. Bu firma otel, hostel gibi pek çok hizmetinin yanı sıra ülkede pek çok şehre otobüs hizmeti de veriyor. Verdiği otobüs hizmetinin adı ise ConectandoCuba. Bu otobüs firması sadece tuistlere özel ve sizi bazı şehirlerde (özellikle Havana) gelip otelinizden alıyor. Otobüsler oldukça modern ve tertemiz. Ancak bu firmanın biletleri online olarak satılmıyor. Kaldığınız ev ya da otele sorarsanız sizi bu firmanın acentasına yönlendirir. Hatta bazı oteller de bu firmanın biletlerini satıyor. Bu firmanın otobüslerinin üzerinde bazen Transtur da yazıyor, kafanız karışmasın. Biz Havana – Vinales – Vinales – Trinidad için bu firmayı kullandık ve çok memnun kaldık. ConectandoCuba’nın Trinidad – Varadero arası seferi bulunmuyor bu arada.
Küba’da Mobil İnternet Var Mı?
Evet, 2020 itibariyle Küba’da mobil internet var. Eskiden sadece devlete bağlı bir kurum olan ETECSA’dan internet kartı alınıp, açık alanlardaki, parklardaki Wifi alanlarında internete bağlanılabiliyordu. Bu kartlar daha ucuz olduğu için Kübalılar ve turistlerin pek çoğu hala bu sistemi kullanıyor. Günümüzde ise Küba’ya gitmeden online olarak turistler için satılan sim kart almanız mümkün. Bunun için şu siteye girip işlemlerinizi yapıyorsunuz. Mail adresinize satın aldığınıza dair bir kod geliyor. Buradan sadece sim kart alıyorsunuz. Böylece Küba sim kartınız ve numaranız hazır. Havana’da havalimanında inince de ETECSA’nın ofisinin önünde sıraya girip (Küba’da her yerde bitmek bilmeyen bir sıra var, buna alışmak şart) size gelen kodu görevliye gösteriyorsunuz. Hop işlem tamam. Satın aldığınız sim kartta sadece 1 GB internet + 20 SMS ve 20 dakika bulunuyor. Eğer bu aldığınız internet biterse online olarak direkt olarak Küba hattınıza yine aynı siteden ekstra internet paketi alabilirsiniz.
Bu arada Küba genelinde çok iyi çeken internetin hızı da oldukça iyi. Ama Küba’ya gitmişken acil durumlar haricinde internet kullanmamanızı tavsiye derim, zira bambaşka hayatların ve dönemin yaşandığı ülkeyi tanımak için internet detoksu da yapınca Küba’da vaktiniz daha kaliteli oluyor.
Küba İle İlgili Belgesel ve Filmler
Küba’ya gitmeden önce Küba’nın tarihi, rejimi, ekonomisi gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabileceğiniz 8 bölümden oluşan Cuba Libre Story (Netflix’de var) belgeselini izlemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Fresa y Chocolate, Buena Vista, Buena Vista Adios, The Old Man and The Sea (Hemingway’in kitabının filme uyarlanmış versiyonu) ve Hello Hemingway filmlerini de izlemenizi tavsiye ederiz.
Küba’ya Giderken Yanımıza Ne Alalım?
Küba’ya giderken yanınıza tuvalet kağıdı, ıslak mendil, sabun gibi temizlik malzemeleri alabilirsiniz, zira bazı evlerde bu ürünler olmayabiliyor. Hatta bazı otellerde bile sıvı sabun yok.
Küba’da elektrik akımı 110 V 60 HZ, dolayıısyla Küba’ya giderken yanınıza mutlaka erkek fiş adaptörü alın.
Valizinize sivrisenek kovucuyu da eklemenizi tavsiye ederiz. Özellikle Vinales ve Varadero’da çok fazla sivrisinek var.
Küba’da sık sık görebileceğiniz duvar yazıları ise, “Hasta la Victoria Siempre” ve “Patrio o Muerte”. Yani, “Vatan ya da Ölüm”.
İlk yorum yapan siz olun