Bekle bizi İngiltere, biz geliyoruz! Vizenden korkmuyoruz 🙂
Türk vatandaşları olarak AB ülkeleri için Schengen vizesi almaya o kadar alıştık ki, bir süre sonra sanki Schengen ile tüm dünyaya rahatça girebileceğimizi sanmaya başladık. Fakat işler öyle yürümüyor, Birleşik Krallık affetmiyor.
İngiltere için ayrı bir vize almaya gerek duyulduğu için biz de 2017 yılına kadar özellikle Londra ve Edinburgh hayallerimizi ertelemiştik. Ama 2017 yılında kolları sıvadık ve Londra için tüm zahmete değer diye düşünerek Birleşik Krallık vizesine başvurduk ve 6 aylık vizemizi cebimize attık. Fakat Londra’yı o kadar çok sevdik ki, 2019 yılında gözümüz tekrar Londra’ya doğru kayınca bir 6 aylık daha Birleşik Krallık vizesi almaya karar verdik.
Vizeye başvurana kadar internette okuduğumuz yorumlardan o kadar çok korkmuştuk ki, sanki İngiltere Türk vatandaşlarına vize vermiyor gibi bir algıya kapılmıştık. Ama sakin olun, durum hiç de gözüktüğü gibi değil. Schengen almaya alışkın olan bünyeler, Birleşik Krallık vizesini de, eğer doğru adımları izlerse, rahatça alabiliyor.
Birleşik Krallık Vizesi Hangi Ülkeleri Kapsıyor?
UK Visa yani Birleşik Krallık vizesi, İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’i de içine alan Birleşik Krallık’ın tümü için geçerli bir vize sistemini kapsıyor.
Bu arada bu vize, Amerika, Avusturalya ve İsrail kendi aralarında bilgi paylaşımı yaptığından, bu ülkelere yapacağınız vize başvurusu üzerinde etkileyici bir rol oynuyormuş.
*Not: Eğer amacınız Dublin’e gitmekse, üzgünüz, buraya sadece Birleşik Krallık vizesi ile Türkiye’den direkt olarak gidemiyorsunuz. Çünkü İrlanda, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti (Güney İrlanda) olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast, İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti ise Dublin. Kuzey İrlanda Birleşik Krallığa bağlı olduğu için Birleşik Krallık vizesi ile buraya gidebiliyorsunuz. Ancak Dublin için ayrıca İrlanda vizesi almanız gerekli ya da halihazırda Birleşik Krallık vizeniz varsa, Dublin’e Birleşik Krallık üzerinden aktarma yaparak girebilirsiniz. Visa Waiver Programme adında bir vize muafiyet programı sayesinde 2021 yılına kadar belirli ülkelerin vatandaşları Birleşik Krallık vizesi ile İrlanda’ya girebiliyorlar. Türkiye de bu ülkelerin içinde yer alıyor.
Yeşil Pasaportum Var, Yine de Birleşik Krallık Vizesi Almalı Mıyım?
Birleşik Krallık vizesi İngiltere, İrlanda, İskoçya ya da Galler’e gidecek tüm bordo ve yeşil pasaport sahiplerine zorunlu. Dolayısıyla yeşil pasaport sahiplerinin İngiltere’ye vizesiz giriş ayrıcalığı bulunmuyor.
Zor Ama İmkansız Değil: Vize Başvuru Adımları
Birleşik Krallık vizesi için ilk yapmanız gereken şey https://www.gov.uk adresine girmek. Çünkü vize için öncelikle bu siteden online olarak bir başvuru formu doldurup, yine bu site üzerinden vize ücretinizi ödemeniz gerekiyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra da yine aynı site üzerinden randevu tarihlerini listeleyip size uygun olan tarihi seçebilirsiniz.
Online Olarak Vize Başvuru Formu Doldurma
Yukarıda bahsettiğimiz https://www.gov.uk internet sitesine giriş yapıp, listelenen vize seçeneklerinden size uygun olanını seçin. Biz turistik amaçlı bir seyahat plaladığımız için Standart Visitor Visa seçeneğini seçtik. Formu doldurabilmeniz için geçerli bir mail adresi ve oluşturacağınız bir şifre ile öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Verdiğiniz mail adresinize doğrulama linki gelecek, linke tıklayıp mail adresinizi doğrulayın. Sisteme kayıt olduktan sonra form için karşınıza dil seçeneği çıkacak. Başvuru formunu doldururken soruları Türkçe olarak görmek istediğinizi seçseniz dahi, formdaki tüm cevapları İngilizce yazmanız gerekiyor, aman buna dikkat edin.
Bu arada formu doldururken her sayfada doldurduğunuz bilgiler taslak olarak kaydediliyor. Formu doldurduğunuz sayfayı kapatsanız da mailinize gelen link ile formu yeniden açıp kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bilgileriniz silinmiyor ve değişiklik yapmak isterseniz de geriye dönüp ilgili değişikliği yapabiliyorsunuz.
Formda ilk olarak pasaport ve kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, ikamet adresi, mesleğiniz, iş yeriniz ve adresi, aylık kazancınız gibi bilgileri dolduruyorsunuz. Bu kişisel bilgileri birkaç sayfa boyunca yazacaksınız. Ek geliriniz var mı, birikiminiz var mı gibi ekonomik kaynaklarınızla ilgili alanları da doldurmanız gerekiyor.
Formda ailenizden iki kişinin de kimlik bilgileri isteniyor. Biz anne ve babamızın bilgilerini girdik. Zaten istenen dokümanların içinde nüfus kayıt örneği de var ve girdiğiniz bilgileri bu belgeden teyit edebilirler. Daha sonra Birleşik Krallık’a ne zaman giriş ve çıkış yapacağınız, yani seyahat tarihleri soruluyor. Bu alana da uçak biletinizdeki tarihleri ekliyorsunuz. Ayrıca Birleşik Krallık’ta seyahatiniz boyunca konaklayacağınız otel/ev adreslerini ve telefon numaralarını ekliyorsunuz.
Eğer eş ya da arkadaşla seyahat ediyorsanız, o kişilerin kimlik bilgilerini de eklemeniz gerekiyor. Daha önce Birleşik Krallık seyahati yapıp yapmadığınız da sorulan soruların arasında. Biz 2017 yılında 4 günlük Londra ve Edinburgh seyahati yaptığımız için bu seçeneğe evet deyip, o dönemdeki giriş-çıkış tarihlerini ekledik.
Formda ayrıca Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda, ABD veya Schengen bölgesine son on yılda kaç kez seyahat edildiği soruluyor. Bu bölüme son on yıl içinde yaptığınız tüm seyahatleri ülke, tarih, kalış süresi ve seyahat amacını da belirterek girmeniz gerekiyor. Bu ülkeler dışında son on yıl içerisinde gittiğiniz diğer ülkeleri de soruyor ve bu seyahatlerin de aynı şekilde detaylı bir şekilde tüm bilgilerini girmeniz isteniyor.
Formun sonunda girilen bilgileri baştan aşağı dikkatlice kontrol ettikten sonra Devam seçeneğine tıklayın. Bu adımda girilen tüm bilgilerin doğru olduğunu da açılan sayfada onaylamanız gerekiyor. Daha sonra ne kadar sürelik vize istediğiniz soruluyor. 6 ay, 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıl gibi seçenekler var. Biz 6 aylık seçtik, çünkü Birleşik Krallık vize ücretleri çok pahalı. Biz 6 aylık vize için kişi başı 121 USD ödedik (Eylül 2019).
Başvuru Merkezinden Randevu Alma
Online başvuru formunu doldurdunuz, şimdi sıra geldi başvuru merkezinden randevu almaya. Bu adımda hangi şehirden başvurunuzu yapacaksanız başvuracağınız şehri seçip devam etmeniz gerekiyor.
İstanbul’daki ilgili kurum, yani başvuru merkezi Profilo AVM’de bulunan TLScontact. Buradan dilerseniz form doldurma hizmeti, evrak tarama hizmeti gibi ek hizmet satın alabilirsiniz. Biz hiçbir ek hizmet almadan tüm vize başvuru sürecini kendimiz hallettik.
Başvuru merkezinden randevu almak için Book an Appointment bölümüne geçmeniz gerekiyor. Ancak bu adımda iki farklı seçenek var. Birincisi Assisted Service diğeri de Self Service. Assisted Service denilen hizmette, yetkili kişiler belli bir ücret karışılığında (bir böbrek parası :)) başvuru belgelerini sizin adınıza tarayıp sisteme yüklüyorlar. Self Service denilen hizmette ise tüm süreci kendiniz yürütüyorsunuz. Biz tabii ki Self Service’i seçtik, daha fazla para ödemek istemedik. Bu seçeneği seçerseniz, vize başvuru randevusundan 24 saat öncesine kadar sizden talep edilen tüm belgeleri tarayıp sisteme yüklemeniz gerekiyor.
Size uygun randevu tarihini seçtikten sonra uygun saatleri kontrol edin. Sabah erken saatler için TLScontact ek ücret talep ediyor. Saçma ama gerçek… Bu yüzden daha çok öğlen ve öğleden sonraki saatleri seçmenizi tavsiye ederiz.
Tarihi seçtikten sonra Proceed to Checkout sayfasında ödeme yapılacak sayfaya geçiliyor. Biz hiçbir ek hizmet almadığımız ve Self Service seçeneğini seçtiğimiz için TLScontact’a ek hiçbir ücret ödemeden randevumuzu aldık.
**Önemli Not: Eğer Self Service’i seçip, sizden istenen evrakları tarayıp sisteme kaydetmezseniz, başvuru merkezinde sizi bir birime yönlendiriyorlar. Orada kişi başı 165 TL ödeyerek tüm evraklarınızı tarayıp sisteme atıyorlar. Randevu saati ve tarihiniz yanmıyor, ücreti ödeyip başvurunuza devam edebiliyorsunuz. Ancak bizce boşuna ek ücret ödemeyin, evraklarınızı kendiniz tarayıp sisteme atın.
Birleşik Krallık Vizesi için Gerekli Belgeler
Birleşik Krallık vizesi için sizden istenen evrak listesini aşağıda bulabilirsiniz. Tüm bu evrakları tarayıp sisteme eklemeniz gerekiyor, unutmayın.
Geçerli pasaport ve varsa eski pasaportlarınız,
Güncel ve eski pasaportunuzun ilk sayfaları ve vize olan, mühürlü tüm sayfalarının fotokopileri,
Document Checklist (Başvuru formunu doldurduktan sonra karşınıza bu belge çıkacak, böylece çıktı alabileceksiniz.),
Vize ücretinin ödendiğini gösteren belge/dekont,
Randevu tarih ve saatini gösteren TLScontact belgesi,
Online olarak doldurulan vize başvuru formunun çıktısı,
İş yerinden İngilizce olarak hazırlanmış, iş yerinizdeki pozisyonunuz, maaşınız ve seyahat sonrasında tekrar aynı iş yerinde çalışmaya devam edeceğinizi beyan eden kaşeli ve imzalı belge,
Son 3 aylık maaş bordrosu,
SGK işe giriş bildirgesi,
Şirketinizin Faaliyet Belgesi,
Ticari Sicil Gazetesi,
İmza sirküleri ve vergi levhası,
SGK Hizmet Dökümü (E-devlet üzerinden barkodlu alın),
Uçak biletleri ve konaklama bilgilerini içeren belgeler (otel rezervasyonları),
İkamet belgesi, (E-devlet üzerinden alabilirsiniz,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Seyahat sağlık sigortası (Aslında bu belge talep edilmiyor, ama biz yine de yanımızda götürdük. Fakat bu belgeyi bizden almadılar, yani aslında seyahat sağlık sigortasına gerek yok. Ama siz yine de ne olur ne olmaz diye yaptırın gitsin :)),
Banka hesabınızdaki son 6 aydaki hareketleri gösteren hesap dökümü,
Varsa ev tapusu, araba ruhsatı gibi varlık fotokopileri,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Sabıka kaydı (E-devlet üzerinden alabilirsiniz),
Askerlik terhis belgesi,
Bu belgeleri taratıp sisteme yükledikten sonra alacağınız evrak listesini gösteren belge.
***Not : Birleşik Krallık özellikle şirket Faaliyet Belgesi, Ticari Sicil Gazetesi gibi şirket evraklarının İngilizcesini, yoksa tercümesini istiyor. Ancak biz tüm bu evrakları Türkçe verdik, herhangi bir tercüme yaptırmadık ve bu konuda hiçbir sorunla karşılaşmadık.
Ayrıca vize için fotoğraf çektirmenize gerek yok. Vize başvuru merkezinde kendileri biyometrik fotoğraf çekiyor ve sizden ayrıca bir fotoğraf istenmiyor.
Tüm Bu Belgeleri TLScontact Sayfasına Yükleme
Ödemeyi yaptıktan sonra direkt olarak TLScocntact’ın internet sayfasına yönlendirileceksiniz. Buradan referans kodunuz ile tarama işlemine başlayabiliyorsunuz. Dosyaları bir tarayıcıda tarayıp pdf haline getirin ve sonra bu pdf dosyalarını TLScontact’ın sayfasına yükleyin.
Dosyayı yükledikten sonra dosyanın hangi kategoride bir dosya olduğunu seçiyorsunuz. Tüm belgeleri tek tek bu şekilde yükledikten sonra onaylayıp yükleme işlemini nihayete erdirin. Veee mutlu son!
Başvuru Merkezine Giderken Yanımda Hangi Belgeler Olmalı?
‘’O kadar belgeyi tarayıp sisteme yükledik, daha ne belgesi istiyorlar?’’ diye soruyor olabilirsiniz, haklısınız. Aslında başka belge istenmiyor ama yine de tüm bu tarattığınız belgeleri yanınıza almanızda fayda var. Ne olur, ne olmaz.
Başvuru merkezine giderken yanınıza geçerli pasaportunuzu ve
fotokopilerini, Document Checklist’i, vize başvuru formunu, tarama işlemini
tamamladıktan sonra yüklenen evrakların listesinin gösteren belgeyi, randevu
tarih ve saatini gösteren TLScontact belgesini alın, başka da bir belgeye
ihtiyaç yok.
Başvuru merkezine randevu saatinde gidince sizi direkt olarak güvenlikten geçirip başvuru birimine alıyorlar. Eğer eşinizle birlikte başvuru yapıyorsanız, bunu belirtin. Böylece işlemleriniz beraber yapılıyor ve vize sonucu da eşinizle aynı gün çıkıyor.
Birleşik Krallık Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Biz 2017 yılında ilk kez Birleşik Krallık vizesine başvurduğumuzda 8 iş günü içinde vizemizi aldık. 2019 yılında yaptığımız ikinci başvuruda ise 5 iş günü içinde 6 aylık vizemizi almış olduk.
Bu arada vize başvurusunu yaptıkta sonra mail adresinize pasaportunuz ve vizenizin hazır olduğuna dair bir bilgi geliyor ve başvuru yaptığınız merkeze gidip pasaportu teslim alabiliyorsunuz.
Sonrasında ise ver elini Londra, Edinburgh, Oxford…
Bu arada detaylı Londra rehberimiz için buraya alalım. Vize almaktan, seyahat etmek için savaşmaktan korkmayın, çünkü yalnız değilsiniz! 🙂 Seyahatle kalın!
İlk yorum yapan siz olun