İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Afrika’nın Gözbebeği: Tanzanya ve Zanzibar Hakkında Genel Bilgiler

Afrika’da en çok tercih edilen ülkelerden biri Kenya ise, diğeri hiç kuşkusuz Tanzanya. Kenya’da yer alan Maasai Mara’da safari yapıp, Nairobi’de Giraffe  Centre’ın Giraffe Manor Oteli ile paylaştığı dünya tatlısı zürafalarını yerinde ziyaret ettikten sonra biraz da deniz tatili yapmak için herkes rotasını Tanzanya’nın göz bebeği Zanzibar’a çeviriyor. Kenya’nın hareketli başkenti Nairobi için detayları bu yazıda aktarmıştık. Tanzanya ve Zanzibar ile ilgili yazımıza geçmeden önce Afrika seyahati planlaması için mutlaka bu yazımıza da göz atın deriz.

Tanzanya; Zanzibar, Pemba ve Mafia adalarıyla birlikte Doğu Afrika’nın en büyük ülkesi konumunda ve ülkenin Hint Okyanusu’nda kıyısı bulunuyor. Dolayısıyla Maldivler’deki gibi turkuaz sular burada da gönülleri çeliyor. Ünlü Kilimanjaro dağı ülkenin en yüksek yeri. Her yıl milyonlarca doğa ve spor meraklısı kişi Kilimanjaro dağına çıkmak için Tanzanya’ya akın ediyor.

Afrika kıtasının en büyük üç gölü Victoria, Tanganyika ve Nyasa Tanzanya sınırları içinde yer alıyor. NASA’ya göre yaklaşık 30 000 km²’lik bir alanı kapsayan Serengeti Milli Parkı Tanzanya’da yer alıyor. Dünyanın en önemli safari alanı olan Serengeti, çok sayıda kara memelisinin göç yeri olma özelliğine sahip. Serengeti’deki hayvanlar temmuz sonunda Kenya sınırlarında bulunan Maasai Mara’ya göç ediyor. Eylülden sonra da tekrar Serengeti’ye geri dönüyorlar. Serengeti’de yaklaşık 1.7 milyon Gnu (Afrika antilobu) bulunuyor. Birden fazla doğal güzelliği içinde barındıran Tanzanya, kısaca en’lerin ülkesi.

Tanzanya’nın Resmi Dili

Tanzanya’da yaklaşık 120 Afrika kabilesi yaşıyor. 1963’te İngiltere sömürgesinden kurtulan Zanzibar, 1964’te Tanganyika ile birleşme kararı almış ve böylece Tanzanya ismi doğmuş. Zanzibar resmi olarak Tanzanya’ya bağlı bir ada olsa da, Zanzibar ve Pemba olmak üzere 2 büyük adadan oluşan bu özerk bölgenin kendine ait bir meclisi, başkanı ve bayrağı var. Ülke genelinde ve tabii ki Zanzibar’da da İngilizce ve Swahili dili konuşuluyor. Herkes İngilizce bildiği için Zanzibar’da dil konusunda sıkıntı yaşanmıyor.

Zanzibar’a Ulaşım

Hint Okyanusu’nun turkuaz sularıyla güzelliğini bir görenin bir daha unutamayacağı Zanzibar’a İstanbul’dan direkt uçuş bulunuyor ve yolculuk yaklaşık 8 saat sürüyor. Ülkenin başkenti Dar es Salaam’a da İstanbul’dan direkt uçuş var. Ancak buraya indikten sonra ya pır pır uçaklarla ya da feribotla Zanzibar’a geçmeniz gerek. Feribot ile yolculuk biraz zorlayıcı olabiliyormuş ama bilet fiyatları daha uygun, aklınızda olsun.

Bu arada İstanbul – Zanzibar uçak bileti fiyatları pek de makul değil. Bu sebeple biz Nairobi ve Zanzibar’a İstanbul’dan aktarmalı uçtuk. Afrika’ya uygun uçak bileti bulmanın püf noktaları için şu yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Tanzanya Türkiye vatandaşlarından vize istiyor ancak vizeyi kapıdan ya da online olarak alabiliyorsunuz. Zanzibar ya da Dar es Salaam havalimanına iner inmez form dolduruyorsunuz ve 50 $ ödeyerek vizenizi alıyorsunuz. Yalnız Zanzibar’ın havalimanı çok küçük ve bakımsız. Burada çalışan yetkililer de oldukça suratsız. Eğer Zanzibar havalimanında vakit geçirme gibi bir düşünceniz varsa bu fikrinizden derhal vazgeçin deriz J Ama dönüş için giden yolcu tarafında çok fazla sıra oluyor. Bu yüzden Zanzibar havalimanına olabildiğince erken gitmekte fayda var.

Tanzanya para birimi Tanzanya Şilini (TZS). Ülkeye gelirken yanınıza dolar alabilirsiniz. Ancak banknotların basım tarihinin 2009 senesinden eski olmamasına dikkat edin. Aksi taktirde parayı bozamayacaklarını söylüyorlar. Stone Town’daki ve havalimanındaki döviz büroları arasında çok fazla fark yok. Dolayısıyla paranızı her iki yerden de bozdurabilirsiniz. Oteller ve restoranlar kredi kartı ile ödeme kabul ediyor fakat %5 komisyon alıyor. En güzeli yanınızda nakit ile dolaşmak, boşu boşuna komisyon ödemeyin deriz.

*Stone Town dışında başka bir yerde ATM yok, aklınızda olsun.

Zanzibar İçi Ulaşım

Toplu Taşıma mı Rehberli Tur mu?

Tanzanya’da toplu taşıma olarak Dala Dala (aklına Dale Don Dale şarkısı gelmeyen var mı? J) kullanılıyor. Kamyonete benzeyen bu araçlar tıklım tıklım oluyor. İnsanlar resmen üst üste istiflenmiş durumda olduğundan biz bu toplu taşımayı kesinlikle tavsiye etmiyoruz.  Ayrıca Zanzibar genelinde yollar çok kötü olduğu için mesafe kısa da olsa bu araçlar oldukça yavaş ilerliyor. Ama biz yine de Tarkan gibi Kuzu Kuzu klibi çekmek, tozu dumana katmak isteriz derseniz o sizin bileceğiniz iş…

Peki ne yapmak gerek? Zanzibar’da sürekli pazarlık yaparak taksi ayarlayabilirsiniz. Ama her seferinde taksiciyle pazarlık yapma fikri tatilde olan bünyeyi pek rahatlatmıyor, aksine bu durum insanı daha çok yoruyor. Dilerseniz taksi yerine araba veya motor kiralayabilirsiniz. Ancak yollar gerçekten çok bozuk ve trafik Kenya’daki gibi sağdan akıyor.

Bu durumda bizim size tavsiyemiz bir tur şirketi ile anlaşmanız olacaktır. Zanzibar’da pek çok tur firması bulunuyor ve hepsi sizin taleplerinize göre tur güzergahı ve programı ayarlıyor. Hem rehber eşliğinde adayı daha iyi tanıyarak geziyor, hem de bozuk yolları kafaya takmıyorsunuz. Biz de Zanzibar’a gitmeden mail yoluyla Sunset Culture Tours Zanzibar firmasıyla bol bol yazıştık. Taleplerimizi, nereleri görmek istediğimizi tur rehberimiz Adil’e bildirdik. O da bizim için çok güzel bir program hazırladı. Bize de sadece konforlu araçlarda rahat rahat Zanzibar turu yapmak kaldı.

Zanzibar’ın Başkenti Stone Town

Zanzibar’ın başkenti olan Stone Town, 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Stone Town’da Arap, Pers ve Portekiz esintileri var, bu nedenle de burada birbirinden farklı tarihi yapılar bulunuyor. Örneğin kimi evlerde balkon varken kimilerinde yok. Rehberimizin dediğine  göre balkonu olmayan evler Arapların burayı yönettiği döneme aitmiş, çünkü onlar kadınların dışarıya çıkmalarını doğru bulmazmış. Bu sebeple de evlere balkon yaptırmazlarmış.

Stone Town’u özel kılan bir başka şey ise canımız Freddie Mercury’nin burada doğmuş olması. Farrokh Bulhara ismi ile Zanzibar’da doğan efsane, 8 yaşına kadar burada yaşamış. Evi Stone Town’da yer alıyor ve günümüzde bir otel olarak işletiliyor.

Dünya üzerinde köleliğin en son yasaklandığı yer ne yazık ki Zanzibar. Bu sebeple Zanzibar’da o dönemin ağır şartlarında yaşayan insanların hayatıyla ilgili bilgiler içeren bir müze ve anıt da bulunuyor. Zanzibar dünyanın en önemli baharat üreticilerinden birisi ve ada, bölgedeki diğer yerlere göre oldukça gelişmiş. Hindistan cevizi ve baharat üreticisi alanında oldukça deneyimli olan ada halkı da halinden memnun. Tanzanya’da yaşayan halkın büyük çoğunluğu hristiyan olsada ülke nüfusun üçte biri ve Zanzibar halkı müslüman.

Zanzibar’da Gelgit Olayı ve Konaklama Önerileri

Zanzibar’da gelgit çok ama çok önemli bir konu. Neden mi? Çünkü deniz günde 2 kez yükselip alçalıyor. Yürüyerek girdiğiniz denizden yüzerek çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Adada gelgitten etkilenmeyen tek bir sahil şeridi yok. Ama bu canınızı sıkmasın, çünkü gelgitten etkilenmeyen bir yer olmasa bu durum deniz tatili yapmanıza engel teşkil etmiyor.

Az etkilenen yerlerde suyun çekilmesi birkaç metre olduğu için buralarda yüzmek serbest. Örneğin sabah birkaç metre yürüyerek teknelere bindiğiniz yer akşama doğru su altında kalmış oluyor. Ama gün içinde doya doya burada yüzebiliyorsunuz. Çok etkilenen yerlerde ise çekilmeler 1-2 kilometre olabiliyor.

Gelgit olayının en az hissedildiği yer Nungwi ve Kendwa bölgeleri. Dolayısıyla konaklamak için herkes burayı tercih ediyor. Jambiani ve Paje bölgelerinde ise gelgit 1-2 km’yi buluyor. Burası ayrıca rüzgar sörfüyle ünlü bir bölge, yani burada hiç dinmeyen bir rüzgar var. Bu sebeple de bu bölge diğer yerlere göre çok daha sakin oluyor. Ama biz konaklamak için kesinlikle Nungwi ve Kendwa bölgelerini tavsiye ederiz.

Zanzibar İçin Aşı Gerekli mi?

Zanzibar için aşı gerekli değil. Tanzanya’ya giderken herhangi bir aşı yaptırmanıza gerek yok. Fakat eğer bizim gibiKenya gibi sarı humma riski taşıyan ülkelerin birisinden buraya aktarmalı geliyorsanız ülkeye girişte aşı karnesi isteniyor. Hatta Zanzibar havalimanına indiğinizde havalimanı binasına girmeden bir yetkili elinde derece ile sizi bekliyor. Ateşinizi ölçmeden ve aşı karnenize bakmadan havalimanı binasına sizi almıyor.

**Bu arada Nairobi’den Zanzibar uçakla yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Kenya Airways ve Precision Air bu rotada uçuş gerçekleştiriyor. Biz Precision Air ile Nairobi – Zanzibar uçuşunu turna.com üzerinden seyahat tarihimizden bir ay önce aldık. Şunu belirtelim ki Afrika genelinde uçak bileti fiyatları çok yüksek oluyor. Neyse, bizim uçuşumuz Precision Air ile olmasına rağmen son anda Nairobi – Zanzibar uçuşu iptal oldu ve bizim uçuşu Kenya Airways’e yönlendirdiler. Biz de normalde direkt olan uçuşu aktarmalı olarak gerçekleştirdik. Kenya Airways ile önce yaklaşık 1.5 saat Dar es Salaam’a uçtuk ve orada 40 dakika bekleyerek uçağa tekrar yolcu aldık. 40 dakika sonra tekrar uçmaya başladık ve 15 dakika sonra Zanzibar’a indik 🙂 Afrika’da bu tür şeyler çok olağanmış, sakın şaşırmayın 🙂

Zanzibar’a Ne Zaman Gidilir ve Kaç Gün Kalınır?

Zanzibar için en iyi dönem temmuz-eylül ayları. Zaten çoğu kişi Kenya ve Tanzanya gezisini birleştiriyor. Biz de dört gün Zanzibar, bir gün Nairobi, üç gün de Maasai Mara’da safari yaptık. Bir hafta süren bu tatilden oldukça memnun kaldık. Bu süre biizm için çok çok yeterli oldu.

Maasai Mara’da safari için göç dönemi temmuz-eylül aylarına denk geldiğinden, bu dönemde Zanzibar’a da gelip keyif yapabilirsiniz. Ancak özellikle ağustos ayı İtalyanların da tatil sezonu olduğu için Zanzibar bu dönemde İtalyanların istilası altında oluyor. Fakat plajlar büyük, adada yapılacak pek çok aktivite var ve herkese yetecek kadar yer var.

Afrika’nın Hint Okyanusu’na bakan ve gün batımıyla herkesi kendine hayran bırakan Zanzibar’da kendinizle baş başa, beyaz kum ve turkuaz deniz ile harika vakit geçirebilirsiniz. Tanzanyalıların sıcakkanlı yapısı, sizi güleryüzle Jambo Jambo diye selamlamaları ve akşamları icra edilen renkli ve bol eğlenceli Afrika danslarıyla Zanzibar kesinlikle görülmeye değer. Hakuna Matata!

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.