İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hint Okyanusu’nun Turkuaz Cenneti Maldivler Gezi Rehberi

Hint Okyanusu’nun berrak suları, beyaz kumların turkuaz rengi okyanusla oluşturduğu göz kamaştırıcı birliktelik ve tropikal iklimin sunduğu sınırsız huzur… Maldivler’in sunduğu doğal güzellikler hakkında ne söylesek az kalır, bunu biliyoruz. Muhteşem gün batımları, kuş sesleri eşliğinde mavi bir sonsuzlukta yapılan sabah yürüyüşleri ve trafiksiz, arabasız ve gürültüsüz bir yaşam alanı…Adeta bir yeryüzü cenneti olarak nitelendirilen Maldivler için söyleyecek çok şeyimiz var, yaklaşın!

Maldivler Hakkında Genel Bilgiler

Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Güney Asya’da yer alıyor. Maldivler Hint Okyanusu’nda, Hindistan’ın güneyinde ve Sri Lanka’nın 750 kilometre güneybatısında bulunuyor ve yaklaşık 1200 adadan oluşuyor. Bu adalardan sadece 281 adada yaşam var. Diğerlerinde yerleşim yok ve yaşam olan  281 adanın 195’inde ise sadece yerel halk yaşıyor. Diğerleri ise otellerin bulunduğu adalar ve her adada sadece bir otel/tesis var gibi düşünebilirsiniz. Böylece konaklamak için bir otel seçtiğinizde aslında bir ada tamamen sizin olmuş oluyor.

Maldivler’de yaşayan halk eskiden Budist iken zamanla Arap tüccarların etkisiyle Müslüman olmuş. 75 sene İngiliz sömürgesi olan Maldivler, 1965 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Ülkenin resmi dili Hint-İran dil ailesinin Hint kolundan olan Dhivehi (Maldivce de deniyor) dili ve başkenti Male. Ama bu ülkede herkes İngilizce konuştuğu için bu dili konuşan çok az kişiye denk geleceksiniz.

Maldivler, mercanların öldükten sonra üst üste birikmesi ile oluşmuş bir adalar dizisi. Sıcak havada bünyeniz ve beyniniz yansa da ayaklarınız bu sıcaklıktan etkilenmiyor. Neden mi? Çünkü Maldivler’in meşhur beyaz kumları ölü mercanların aşınarak ufalanması ile oluşuyor. Bu sayede de aşırı sıcak havalarda bile ayaklarınız yanmadan bu beyaz güzellikte saatlerce yürüyüş yapabiliyorsunuz. Beyaz kumların bir başka özelliği ise rengi sayesinde okyanusun dibini rahatlıkla görebilmemiz. Düşününce bile insan mutlu oluyor değil mi?

Maldivler’de halkın yaklaşık % 97’si müslüman, dolayısıyla islam Maldiv halkı için bir yaşam biçimi. Adada islami hukuk kuralları uygulanıyor. Mesela Müslüman kadınların, Müslüman olmayan erkeklerle evlenmeleri yasakmış. Ülkeye alkollü içecek ve domuz eti sokmak da yasaklar arasında yer alıyor. Male’de içki satabilen yerler ise sadece turistlere satış yapabiliyor. Ayrıca Maldivler dışına mercan çıkarmak da yasak, aklınızda olsun. Hatıra diye çantaya atılan mercanlar başınızı belaya sokabilir…

Maldivler’deki otellerde her şey dahil ya da yarım pansiyon seçenekleri mevcut. Bu tesislerde her şey çok lüks ve lükslük derecesi bütçenizle doğru orantılı. Ancak yerel halk için bu lüks sadece bir hayalden ibaret çünkü ülkedeki toprak tarıma elverişsiz. Bu nedenle halkın tek geçim kaynağı balıkçılık ve turizm. Adalardaki otellerde çalışabilen/iş bulabilen halk kendini şanslı hissediyor. Yerel halkın yaşadığı evler çok bakımsız ve hayat onlar için gerçekten çok zor. Bu gerçeği ancak başkent Male’de dolaşırken anlayabiliyorsunuz.

Bu arada eğer Male’de dolaşacaksanız özellikle kadınların şort ya da kısa elbise yerine daha uzun bir şeyler giymesini tavsiye ederiz, zira dediğimiz gibi halk müslüman ve sokaklarda/dükkanlarda çalışanlar daha çok erkek olduğu için bakışlardan rahatsız olmanız muhtemel. Zaten camii falan gezecekseniz – ki zaten Male’de gezilecek bir şey yok, vaktinizi burada boşa harcamayın – şort ve kısa elbiseyle değil camiye, caminin olduğu sokağa bile girişiniz hoş karşılanmıyor. Bu durum tabii ki otellerin olduğu adalarda geçerli değil, içiniz rahat olsun.

Adalarda deniz canlılarının hemen hemen her türü bulunuyor. Mesela bizim kendi gözlerimizle gördüğümüz vatozlar, bebek köpekbalıkları ve rengarenk balıklar heyecandan çığlık atmamıza neden oldu. Ve biz bebek köpekbalıklarıyla Hint Okyanusu’nda yüzdük!  Çünkü otel yetkilileri Maldivler’deki bebek köpekbalıklarının zararsız olduğunu söyledi ve biz de inandık 🙂 Ama onlarla yüzmek inanılmaz keyifli ve heyecanlıydı, gerçekten hala inanamıyoruz. Büyük köpekbalıkları ise kıyıya yaklaşmıyor, o yüzden korkmanıza gerek yok. Maldivler’de akşam saatlerinde deniz kıyısında planktonlar da göz alıcı oluyormuş ama biz denk gelmedik.

Bu arada küresel ısınma ve suların yükselmesi nedeniyle Maldivler’deki adaların yüz yıl içinde sular altında kalacağı öngörülüyor. 2005 tarihinde ise Avustralya, böyle bir durum yaşanırsa bütün Maldivlileri göçmen olarak almayı kabul etmiş.

Maldivler’e Ne Zaman Gidilir?

Türk vatandaşlarından vize istemeyen bu hayal ülkesine yılın dokuz ayı boyunca giebilirsiniz. Tropikal iklime sahip Maldivler’de kış mevsimi yok; mevsimler yağışlı dönem ve yağışsız dönem olarak ayrılıyor.  Ekim ayında başlayan sezon, haziran ayına kadar devam ediyor. Bu aylar dışında kalan diğer dönemlerde bölge muson yağmurları etkisi altına giriyor. Bir anda başlayan sağanak yağışlar bazen günlerce aralıksız sürüyormuş. Biz ekim ayında gittiğimizde birkaç saat yağmura yakalandık ancak hemen akabinde güneş çıktı ve hava hiç yağmur yağmamış gibi yakıcı sıcaklığına geri döndü.

Ulaşım ve Konaklama

Maldivler’in başkenti Male’ye İstanbul’dan direkt uçuş bulunuyor ve uçuş yaklaşık 8 saat sürüyor. Direkt uçuşlar bütçenizi aşarsa Doha ya da Dubai aktarmalı olarak Maldivler’e geçebilirsiniz. Eğer bizim gibi Tayland üzerinden Maldivler’e geçecekseniz Bangkok’tan Male’ye uçuş 4 saat sürüyor. Maldivler Türk vatandaşlarından vize istemediği için havalimanına indiğiniz gibi hiç sorun yaşamadan valizinizi alıp tatilinize başlayabilirsiniz.

Maldivler’de konaklama seçenekleri tamamen sizin bütçenize kalmış durumda. Açıkçası bu tatil çok bütçe dostu bir tatil değil, bunu zaten bilmeyen yoktur herhalde. Ama yine de Hint Okyanusu’nun dinginliği ve Maldivler’in eşsiz doğası tüm masraflara değer. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Maldivler’deki otellerde her şey dahil ya da yarım pansiyon seçenekleri mevcut. Otel rezervasyonu yaparken bu seçeneklerden birini seçiyorsunuz. Yarım pansiyon sistemde sadece kahvaltı ve akşam yemeği var. Her şey dahilde ise bu öğünlere ek olarak öğle yemeği de ödediğiniz fiyatın içinde yer alıyor.

Maldivler mutfağı Hindistan ve Sri Lanka esintileri taşıyor ve yemekler oldukça baharatlı. Ayrıca menülerde bol bol deniz ürünü de var. Ama otellerde Fransız mutfağından Endonezya, İtalyan mutfağına kadar pek çok seçenek de sunuluyor. Zaten tüm öğünler açık büfe olduğu için siz ne isterseniz onu yiyorsunuz.

Male havalimanından otelinize gitmek için oteliniz size belirli bir ücret karşılığında transfer hizmeti sağlıyor. Oteliniz Male’ye yakınsa sürat motoruyla 20-25 dakikada otelinize ulaşabiliyorsunuz. Ama mesafe daha uzaksa ulaşım uçakla sağlanıyor ve iç hat uçuşu ile otelinize hızlıca gidebiliyorsunuz.

Biz konaklamak için Paradise Island Resort & Spa’yı seçtik ve çok da memnun kaldık. Bizim otelimiz ortanın bir tık üstünde standartlara sahipti. Bizim otelimizden daha düşük ve daha yüksek segmentli tesisler de var tabii ki. Paradise Island Resort & Spa Male’ye yakın olduğu için havalimanından çıkar çıkmaz sürat motoruna bindik ve 20-25 dakika içinde kendimizi cennette bulduk.

Turkuaz Cennet Maldivler

Turkuaz suların beyaz kumlarla aşk yaşadığı Hint Okyanusu’nda köpekbalıklarıyla yüzmek, vatozları beslemek istemez miydiniz? Maldivler’de konakladığımız Paradise Island Resort & Spa’da gönlümüzce eğlendiğimiz, denize, güneşe, palmiyelere ve huzura doyduğumuz dört gün geçirdik. Bizce Maldivler için dört-beş gün ideal ama tabii ki buna karar vermek size kalmış.

Maldivler’de otel ararken karşınıza sıklıkla Beach Bungalow/Villa ve Water Bungalow/Villa seçenekleri çıkacak. Beach Bungalow sahilde bulunan ahşap odalardan oluşuyor ve kendilerine ait plajları oluyor. Odalar oldukça büyük ve ferah. Water Bungalow ise su üstünde yer alan odalardan oluşuyor ve fiyatları diğer odalara göre çok daha maliyetli oluyor. Maldivler’e gitmişken dört gününüz  varsa bunun iki gününde su üstü odalarda, iki gününde de sahildeki odalarda konaklayabilirsiniz.

Maldivler’deki otellerde okyanusun ve güneşin tadını çıkarırken bir yandan da otellerin düzenlediği turlara katılma şansınız var. Gün doğumu ve gün batımında balık tutma, yunuslarla dalış, Maldivler’deki adaları keşfetme turları, tüplü dalış gibi pek çok tur seçeneği sizi bekliyor. Özellikle gün batımında balık tutmayı şiddetle tavsiye ederiz. Ayrıca bu muhteşem sularda pek çok su sporu yapma şansınız da var, e daha ne olsun!

Ayrıca otellerde belirli günlerde canlı müzik var ve karaoke geceleri de düzenleniyor. Mesela bizim otelde Maldivler’in yerel dansı olan Bodu Beru gecesi vardı. Hindistan cevzinden yapılan davullar eşliğinde şarkı söyleyip dans eden erkekler topluluğunun gösterisinden oluşan bu yerel dans oldukça ilginç. Coşkuyla şarkı söyleyen soliste koro da eşlik ediyor ve bazıları da ortada dans ediyor. Maldiv halkının samimi ve içten olması sebebiyle, bu dansı icra eden erkekler de oldukça güleryüzlü ve neşeliydi. Gösteri boyunca çok eğlenceli dakikalar geçirdik.

Maldivler hem yemyeşil doğası, hem de beyaz kumu ve turkuaz rengi berrak deniziyle gerçekten inanılmaz bir tatil fırsatı sunuyor. Okyanusun palmiyelerle olan uyumu ve Türkiye’de kış mevsimi iken burada geçirdiğiniz yaz mevsimi kesinlikle unutulmazlar arasında yerini alıyor.

Hem kendinizle baş başa kalmak, hem de hayallerinizdeki deniz, kum ve güneş tatilini yaşamak için Maldivler sizi bekliyor. İster balayı için, isterseniz de arkadaşlarınızla birlikte gelin ama bu romantik ve doğa harikası adalar topluluğuna mutlaka yolunuzu düşürün. Belki ‘’ rüzgarın yönünü tayin edemeyiz ama geminin yönünü değiştirebiliriz.’’  Öyleyse ne duruyorsunuz?

Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.