Genel kanıya göre şu günlerde altın çağını yaşayan Kars şehrinin doğal ve tarihi güzellikleri övmekle bitmez. Özellikle Doğu Ekspresi’nin Kars turizmine getirdiği canlılık, bizce bu şehirdeki popülasyonu bir anda gençleştirmiş gibi gözüküyor. Pek çok üniversite öğrencisinin yollara düşüp, keşfetmek için karış karış gezdikleri Kars ve yöresi, soğuk olmasına rağmen enerjikliğini hiç yitirmiyor.
Özellikle bu sene popüler olan ve 7’den 70’e herkesin hayallerini süsleyen, manzaralı yollara, renkli renkli ışıkların eşlik etiği tren pencerelerine, Kars halkının samimeyitine ve hatta TCDD web sitesinin kilitlenmesine bile insanı aşık eden bu deneyimi kim yaşamak istemez ki? Yaklaşık 26 saat süren tren yolculuğu ve zaman kavramının anlamını yitirdiği Doğu Ekspresi için herkes bilet kuyruğunda. ‘’Peki şu bileti nasıl bulacağız?’’ ‘’Bilet satışı belirli saatlerde mi yaplıyor?’’ ‘’Ben bu bileti almak için gereken sabrı nerede bulacağım?’’ şeklinde kafanızda deli sorula var, bunun farkındayız. O yüzden şimdi bizi iyi dinleyin ki kış bitmeden siz de Doğu Ekspresi deneyimini yaşayın.
Öncelikle bilet satışları bir ay öncesinden satışa çıkıyor. Yani siz bulunduğunuz tarihten bir ay sonraki tarihe kadar istediğiniz güne bilet alabilirsiniz. Bilet satışı online olarak TCDD web sitesi üzerinden (https://ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr/view/eybis/tnmGenel/tcddWebContent.jsf) yapılıyor. Bilet satışı için belirli bir saat yok. Bu yüzden istediğiniz tarihe bilet almak için bu siteyi sık sık kontrol etmeniz gerekiyor. Bilet satışları başladığı anda biletler 10-15 dakika içinde tükeniyor. Bu yüzden sık sık siteyi kontrol edip, sayfayı yenileyin. Ayrıca tüm biletlerin tükenmiş olduğunu gösteren tarihleri de sık sık kontrol edin. Bazen bileti alan kişiler biletleri iptal ediyor ve boş yer bulma şansınız da böylece artıyor.
Bu arada tren biletini tek yön almanızda fayda var, zira zaten 26 saat süren bir yolculuk yapacaksınız. Üzerine bir de Kars ve çevresini gezeceğinizden, dönüşü uçakla yapmanız daha konforlu ve ideal olacaktır. Ankara-Kars ve Kars-Ankara hattında trenle yolculuk etmek gerçekten çok ama çok güzel. Ancak Ankara’dan her gün saat 18.00’da Kars’a hareket eden trene bilet bulmak çok daha zor. Bu yüzden biz bir ay boyunca her gün siteye abanıp, günde birkaç kez bilet kovaladık ama maalesef şansımız yaver gitmedi. Bunun üzerine tabii ki pes etmedik ve Kars’tan her gün saat 08.00’da Ankara’ya hareket eden trene bilet aldık ve sevinçten saatlerce dans ettik. İstedik ve oldu, işte bu kadar! Tren güzergahı ise Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars şeklinde ve ana duraklar hariç diğer duraklarda tren sadece yolcu alıp, yola devam ediyor. Dolayısıyla sigara içmeye ya da şöyle bir hava almaya vaktiniz olmuyor. Ama Sivas, Erzurum, Erzincan gibi ana duraklarda yaklaşık 8-10 dakika molalar veriliyor, aklınızda olsun.
Ankara’daki Başkentray çalışmalarından ötürü Doğu Ekspresi’nin kalkış yeri Irmak istasyonu olarak değişmiş. Bu yüzden TCDD Doğu Ekspresi’nin kalkacağı yere yani Kırıkkale’nin Irmak beldesine Ankara Garı’ndan kalkan otobüsler koymuş. Bu otobüs ücreti de tren biletine dahil. Biz de Kars’tan dönerken Irmak istasyonunda inip, garda bizi bekleyen otobüslere bindik. Yaklaşık 45-50 dakikalık otobüs yolculuğunun ardından Ankara Garı’na vardık.
Tren biletleri için biraz araştırma yaptığınızda pulman, örtülü kuşetli ve yataklı gibi farklı farklı vagon seçenekleri göreceksiniz. Hemen karalar bağlayıp, gemileri yakmayın. Hepsinin bir açıkaması var ve şimdi biz sizi aydınlık günlere göndereceğiz…
Pulman: Trende normal koltuklu bu vagon, bizce uzun bir yolculuk için oldukça konforsuz. Otobüsten pek farklı olmayan pulman vagonda hayalinizdeki Doğu Ekspresi yolculuğunu yaşamanız biraz zor gibi.
Örtülü Kuşetli: Küçücük, minicik 4 kişilik oda kıvamında olan bu vagon bizim favorimiz, canımız. Burada koltuklar yatak oluyor, görevli size tertemiz nevresim veriyor ve yatağınızı siz kendiniz yapıyorsunuz. Eğer dört kişilik bir grup halinde bu yolculuğa çıkacaksanız belki size biraz dar ve havasız gelebilir. Ama iki kişilik bir yolculuk için biz kesinlikle bu vagonu öneriyoruz. Yalnız bir şartımız var: vagondaki diğer boş iki koltukta başkaları oturup sizi rahatsız etmemesi için, bilet alırken iki tam, iki de çocuk bileti almalısınız. Çok çakal olduğumuzu biliyoruz ama işin kuralı böyle. Yani dört kişilik vagondaki tüm koltukları alın ve iki kişi baş başa rahat rahat bir yolculuk keyfi yapın. Bu vagonda bir adet priz var, dolayısıyla yanınıza uzatma kablosu almanız sizin için iyi olabilir.
Yataklı: Bilet bulmanın en zor olduğu vagon kesinlikle yataklı vagon. İçinde buzdolabı, masa ve lavabosu da olan ve iki adet prizi bulunan yataklı vagon, iki kişilik küçük bir oda şeklinde. Kimsenin sizi rahatsız edemeyeceği, huzurlu ve sakin bir yolculuk için bu vagonu da tercih edebilirsiniz.
Hem örtülü kuşetli hem de yataklı vagonlarda valizlerinizi rahatça yerleştirebilirsiniz. Özellikle örtülü kuşetlide boş yataklardan birini açıp tüm eşyalarınızı buraya yerleştirip, rahatça yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Tren görevlilerinin verdiği nevresimler gerçekten tertemiz ama biz yine de yanımıza ne olur ne olmaz diye yastık kılıfı almıştık. Kış ortasında yolculuk yaptığınızdan gördüğünüz manzaralar karlar altında uçsuz bucaksız dağlar ve yollar olduğundan, trenin sıcaklığı hakkında ister istemez soru işaretleri de oluyor. Ama olmasın, çünkü tren çok sıcak. Her odada sıcaklığı ayarlamak için panel var, yani odanızın sıcaklığını kendiniz belirliyorsunuz. Odanızın kapısı içeriden kilitleniyor ama maalesef dışarıdan kilitlenmiyor. Bu arada trende sigara içmek yasak ama odanızda camınızı açtığınız ve kapınızı kilitlediğiniz sürece sigaranın ne kokusu ne de varlığı anlaşılıyor…
Trende bir de yemekli vagon bulunuyor. Buradaki masalara oturup çay, kahve ya da sıcak içecek içebilirsiniz. Yemekli vagonda kahvaltı ve yemek menüsü de var ama biz kendi yiyeceklerimizi getirdiğimizden burada yemek yeme ihtiyacı hiç hissetmedik. Trende alkol satışı yok ama siz trene binmeden yiyecek ve içecek alışverişi yaparsanız, kendi odanızda dilediğinizce yiyip içebilirsiniz. Kimse gelip de sizi rahatsız etmiyor, bu konuda rahat olabilirsiniz.
Tren yolculuğu boyunca telefonunuz genelde çekiyor ama internetiniz yolun büyük bir kısmında çekmiyor. Kıvrımlı yollarda trenle birlikte çekilen manzara fotoğrafları harika çıkıyor. Güzel fotoğraf çekmek için en son vagona gidip pusuya yatmanız gerek. Böylece treni ve çevresini rahatlıkla kadraja sığdırabilirsiniz.
Erzurum tren istasyonuna gelmeden görevli size cağ kebabı sipariş verip vermeyeceğinizi soruyor. İsterseniz görevliye isminizi yazdırarak, isterseniz de kendiniz telefonla arayarak Gel Gör Kebap’tan cağ kebabı siparişinizi verebilirsiniz (Telefon numarası: 444 1 870). Tren Erzurum’da durduğunda trenden inip hemen kebabınızı alabilirsiniz. Çok et ve kebap türü sevmesek de buradaki cağ kebabına bayıldık. O yüzden siz de bu şansı kaçırmayın ve mutlaka Erzurum’a özgü bu tadı deneyin.
Tren yolculuğuna başlamadan mutlaka yiyecek ve içecek alışverişi yapın. Yanınıza çöp poşeti, su ısıtıcı, kupa ya da karton bardak, tuvalet kağıdı, hoparlör, yastık kılıfı ve oyun alın. Tren yolculuğu için özel bir şarkı listesi de yapmayı unutmayın. Hava karardıktan sonra manzara izlemek imkansız olduğu için, oda arkadaşınızla baş başa kaldığınızda oyun oynamak ve müzik dinlemek çok keyifli oluyor. Hava kararana kadar karlar altındaki manzaraları izlemek, doğanın sunduğu bakir güzellikleri doyasıya seyredalmak insanı huzura boğuyor. Ah şu trenin dili olsa da o güzellikleri bir bir anlatsa… Doğu Ekspresi deneyimini kışın mutlaka yaşayın. Tren yolculuğu sonrası kendinizi inanılmaz sakin ve minnoş hissedeceksiniz.
“Mutluluk gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil.’’ sözünün ne kadar doğru bir söz olduğunu tren yolculuğumuz sırasında tekrar deneyimlemiş olduk. Doğu Ekspresi güzel yollara ve güzel arkadaşlıklara doğru gidiyor. Öyleyse ne duruyorsunuz?
Gidin, gezin, keşfedin… hayat gezince güzel!
İlk yorum yapan siz olun